Bayburt, İhracatta Doğal Taşla Atak Yapmayı Hedefliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı 2013 yılı eylül ayı rakamlarına göre, ihracat oranı geçen yılın aynı döneminde bir çok ilde artış gösterirken, 75 bin 797 nüfusuyla ülkenin en küçük ili olan Bayburt'ta ise ciddi oranda düştü.

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'tan geçen yılın eylül ayında 242 bin dolar olarak gerçekleşen ihracatın, 2013 yılının aynı döneminde 79 bin dolar seviyesinde kaldığını belirterek, "Bu rakamlar bizim için diptir. 2013 yılı ihracat rakamları ilimiz adına üzücü oldu" dedi.

Bayburt'un en önemli ihraç kalemini doğal taşın oluşturduğunu ifade eden Karaoğlu, "Bayburt Organize Sanayi Bölgesinde, İl Özel İdaresi öncülüğünde yürütülen çalışma doğrultusunda doğal taş işleme fabrikası kurulacak. Yaklaşık 10 milyon avroya mal olacak fabrikanın temelinin kasım ayında atılması planlanıyor" diye konuştu.

Karaoğlu, yeni fabrika kurulacak olmasını, doğal taş ihracatındaki düşüşün nedeni olarak gördüğünü anlatarak, "Özellikle doğal taş ocaklarımızda blok şeklinde yapılan blok taş satışlarına, yeni kurulacak fabrika dikkate alındığı için fren yapıldığını düşünüyorum. Çünkü blok şeklinde yapılan satışlar, işlenmiş, ambalajlanmış ve ebatlandırılarak satılan taşın yanında, kardan zarar anlamını taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Yaptıkları araştırmanın, doğal taş satışına ilişkin izlenen yolun adeta bilinçli fren olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Karaoğlu, şöyle devam etti:

"Doğal taş fabrikasının bir an önce faaliyete geçmesiyle rakamların, bugün bizim komik olarak nitelendirdiğimiz rakamın çok çok üstünde bir düzeye erişeceğine inancım tam. Özellikle bu rakamları not ediyoruz. Bu rakamlar, bizim için dip rakamlardır. Bayburt, doğal taş fabrikasının devreye girmesiyle özellikle ihracat alanında çok yoğun bir döneme girecek."

-"Yeni yapılacak yollar, ulaşımda kolaylık sağlayacaktır"

Karaoğlu, ihracat rakamlarındaki düşüşte ulaşımın etkisinin de olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Örneğin Bayburt, Trabzon Limanı'na 180 kilometre uzaklıkta. Yeni yapılacak yollar, ulaşımda kolaylık sağlayacaktır. Özellikle Araklı Tüneli'nin açılmasıyla birlikte Bayburt Organize Sanayi Bölgesi'nde çok ciddi bir yapılanma bekliyoruz. Çünkü Bayburt Organize Sanayi Bölgesi, özellikle büyük yatırımlar için Karadeniz'in sahil kesiminin coğrafi imkansızlıkların ötesinde çok çeşitli imkanları, jeofizik avantajları içinde barındıran bir coğrafyada bulunuyor. Bunun, çok büyük bir avantajı olacağını düşünüyoruz. Yolların ve tünellerin açılmasıyla birlikte sahile ulaşım, dolayısıyla limanlara ulaşım çok daha kısa sürecek. Burada özellikle çay kurutma tesisleri başta olmak üzere bir çok tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin büyük gelişim göstereceğini tahmin ediyoruz."

Bayburt adına 2012 ve 2013 yılı ihracat verilerinin üzücü olduğuna işaret eden Karaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhracat bir yılda, 250 bin dolardan 80 bin dolara geriledi. Bayburt'un barındırdığı potansiyeller açısından söylüyorum, 250 bin dolar da çok ciddi bir rakam değil. Mevcut potansiyellerin tam olarak ekonomiye kazandırılmasının ardından, inşallah bu rakamlar çok geride kalacak. Altyapının tamamlanmasıyla birlikte, özellikle geçiş güzergahında olma avantajını taşıyan ilimizin çok farklı noktalara geleceğini düşünüyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile