Bayburt İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Bayburt İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Bayburt İl Koordinasyon toplantısı İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

2011 yılı 4. dönem İl Koordinasyon toplantısının açılış konuşmasını yapan Bayburt Valisi Hasan İpek, “Karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi adına yaptığımız bu toplantıya özellikle hoş geldiniz. Uzak yoldan gelen arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah Bayburt için, buradaki yatırımcılarımız için karşılaşılan güçlüklerin çözülmesi açısından faydalı sonuçlar doğurur” dedi.

Daha sonra söz alan İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mete Emir 2011 yılındaki yatırımları özetledi. Emir, 2011 yılında yatırımcı bölge ve il kuruluşları ile mahalli idarelerin Bayburt’ta yürüttükleri toplam proje sayısının 330 adet olduğunu söyledi. Emir, projelerin toplamının 673 milyon 923 bin TL olduğunu, önceki yıllar harcamalarının ise 232 milyon 478 bin TL, 2011 yılı ödeneğinin 61 milyon 554 bin TL, 2011 yılında yapılan nakdi harcamanın 36 milyon 291 bin TL olduğunu ve nakdi gerçekleşme oranının ise il genelinde yüzde 52 olduğunu aktardı.

Yatırımcı bölge ve il kuruluşları tarafından Bayburt’ta 2011 yılı içerisinde toplam 161 proje üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Emir, bu projelerden 131’nin merkez ilçede, 9’unun Aydıntepe’de, 2’sinin Demirözü ilçesinde olduğunu ifade etti.

İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile ilçe ve 6 belde belediyesinin 2010 yılında yürütmekte olduğu toplam proje sayısının 169 olduğunu belirten Emir, bu projelerin proje toplam bedellerinin ise 10 milyon 814 bin TL, önceki yıllar harcamalarının ise 3 milyon 450 bin TL, 2011 yılı ödeneğinin ise 3 milyon 600 bin TL, 2010 yılında yapılan nakdi harcamanın ise 3 milyon 575 bin TL ve nakdi gerçekleşme oranının ise yüzde 50 olduğunu açıkladı.

2011 yılında yatırımcı bölge ve il kuruluşlarının Bayburt’ta yürüttükleri projeler için ödeneklerin sektörel dağılımına da değinen Emir, tarım orman sektöründe 44 proje olduğunu ve bunları için 38 milyon 521 bin TL, ulaşma sektörüne ait 4 projenin 2 milyon 50 bin TL, enerji ve maden sektörlerine ait 6 proje için 943 bin TL, eğitim kültür sektöründe 51 proje için 17 milyon 186 bin TL, sağlık sektörüne ait 5 proje için 2 milyon 9 bin TL, diğer kamu hizmetlerine ait 25 proje içinse 1 milyon 635 bin TL olmak üzere toplam 63 milyon 133 bin TL ödenek geldiğini söyledi. Gelen ödeneğin Ekim 2011 itibariyle 32 milyon 736 bin TL’sinin harcandığını bunun ise yüzde 52’lik bir nakdi gerçekleşme sağladığını ifade etti.

Daha sonra yatırımcı kuruluşlar ve bölge müdürleri çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Murat Mollamahmutoğlu, üniversitenin 4. yılına girdiğini belirterek üniversitenin 2011 yılında toplam 35 milyonluk bütçenin 17 milyonunun yatırım bütçesi olduğunu ve hızla büyüyen ve gelişen bir üniversite olduğunu vurguladı. Rektör Mollamahmutoğlu bu yılki planlamada kampüste drenaj, kanalizasyon ve peyzaj çalışmaları olduğunu açıkladı.

Yeni kampus alanı inşaatının da başladığını söyleyen Rektör Mollamahmutoğlu o inşaatta üniversitenin ihtiyacı olan sosyal tesislere (lojman, misafirhane, konferans salonu) ağırlık verdiklerini dile getirdi. Rektör Mollamahmutoğlu turizm firmalarının şehre geldiğinde kalma sıkıntısı çekmeyeceğini, yapılan misafirhanede spor kompleksi, aletli jimnastik, yüzme havuzu, kafeterya, lokanta ve yatakhane gibi mekânların olacağını, yanı başında da konferans salonu ve lojmanların yapımına başlandığını bildirdi.

Yeni kampus alanını belirlerken kent plancıları ve mimarlarla çalışmayı uygun bulduklarını kaydeden Rektör Mollamahmutoğlu, sonuçta kampüsün gelişim akslarına dağıtmakta yarar olduğu fikrine varıldığını söyledi.

DSİ 12. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır ise Bayburt’taki yatırımları anlattıktan sonra Demirözü Barajı’nın önümüzdeki yıl sulama yapmaya başlayacağını kaydetti. Göletler ve taşkın korumalara da değinen Çıtır ellerinden geldiğince ile hizmet edeceklerini belirtti.

SUYU ARITABİLİRİZ Rektör Murat Mollamahmutoğlu’un şehrin içme suyunun sertliğinde dair arıtma gibi önlemlerin neden alınmadığı sorusuna Çıtır, şehrin içme suyu ile ilgili Bayburt’taki yatırımların % 90’ını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bayburt’un şu anda daha temiz hattan ve daha sağlıklı depolardan içme suyu içer hale geldiğini kaydeden Yeşil, “ Ama hizmette sınır yoktur, kabul ediyorum. Trabzon’da artıma var. Samsun’da arıtma var. Bayburt’ta niye arıtma olmasın. Yoğun bir iş tempomuz olmasına rağmen sayın valimiz talepte bulunsunlar biz onu da yeniden planlarız, projelendiririz. Arıtmasını da yaparız. Ozon mu olur, klor mu olur, her ne olursa olur, yapabiliriz bunu” dedi.

BAŞKAN POLAT: SUYUMUZ İÇİLEMEZ DURUMDA DEĞİL Suyun sertliği konusunda rektör Mollamahmutoğlu’nun görüşlerin cevap veren Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat “ İçtiğimiz suda Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinin üzerinde bir sertliğin olduğu söz konusu değil. Suyumuz içilemez durumda değil. Sayın bakanımız (Prof. Dr. Veysel Eroğlu) Bayburt’a geldiğinde kendilerinden suyun arıtılması talebinde bulundum. Bu devletin kaynakları hepimizin kaynakları olduğundan biz arıtma tesisi kurulmadan bir mekanizma gerçekleştirebilir miyiz düşüncesini de hesap ettik. Bu imkânımız da var. Bayburt’un suyu 2 ay öncesi itibariyle sertlik derecesi 20’lerde olan bir suydu. Biz Maden ve Masat olmak üzere 2 kaynaktan su alıyoruz. Maden sert, Masat yumuşak. Belli bir zaman Masat’ın suyu Bayburt’a yetiyor. O yettiği zaman herhangi bir sıkıntı yok; ama Maden’den karıştırdığımız zaman sertlik derecesi yükseliyor. Onun için biz suyumuza alternatif yumuşak sular arıyoruz. Bu konuda Balca köyü ile görüşüyoruz. Helva kaynağından bulduğumuz ilave bir su var. Onları ana sistemimize kattığımız zaman şehrin suyu normal hale gelmiş olacak. Bizim başka bir sıkıntımız daha var. Bizim şehir şebekemiz arızalı. Şehre şu anda biz 110 m/sn su veriyoruz. Şehre lazım olan su 40 m/sn. Yarısından fazlası kayıp ve kaçak. O zaman şehir şebekesindeki arızayı çözdüğümüz zaman mevcut Masat’tan gelen kaynak şehre tek başına yetiyor. Onun için yapılacak masraflar bu devlete, bu millete heba olur diye arıtmanın üzerine gitmedik.”dedi.

Bunun üzerine üniversitenin görevinin sosyal dönüşümde katkı sağlamak olduğunu belirten rektör Mollamahmutoğlu, üniversitenin topluma faydası olacak işlere devam edeceğini, su konusunda ise gerekli takibi yapacaklarını kaydetti.

2014’TE ARAKLI TÜNELİ HİZMET VERECEK Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Yeşil, Araklı tünelinde kazı işlemlerine başlandığını belirterek bittiğinde bu yolun kışın da çalışabilecek bir konuma geleceğini ifade etti. Tünel bittiğinde 4 km’lik bi tünelden geçilerek Bayburt’tan Araklı ulaşmanın mümkün olacağınız kaydeden Yeşil, 2014 yılında muhtemelen Araklı Tuneli’nin hizmete gireceğini söyledi.

Yeşil, Köse-Bayburt yolunda çalışmaların devam ettiğini, .Trabzon –Aşkale arası bölünmüş yolun ihalesinin yapılarak çalışmaların Nisan 2012’de başlayacağını, Gökçedere-Demirözü arası bölünmüş yolunun çalışmalarının 2012’de yapılacağını ifade etti.

Yapılan konuşmalar ve soru cevaplarla 2012 yıla ait il yatırım tekliflerine esas olacak araştırma ve envanter çalışmaları belirlendi.

2012 İÇİN KARARLAR ALINDI Bayburt İl Koordinasyon Kurulu’nun 2011 Yılı IV. dönem toplantısında Sadak yolunun ivedilikle yapılması, Bayburt Belediyesi içme suyu arıtma tesisi ile ilgili gerekli girişimlere başlanması, Arpalı-Aydıntepe bağlantı yolunun kamulaştırma işlemlerinin biran önce bitirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması, Bayburt-Erzurum karayolunun sıcak asfalt kaplamalı olarak bitirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması, Trabzon- Aşkale karayolu güzergâhında gerçekleştirilen yol çalışmalarında Tedaş, Telekom ve belediyenin Karayolları Bölge Müdürlüğüyle gerekli eşgüdümü sağlaması, Bayburt turizmi için önem arz eden Uzungöl-Bayburt bağlantı yolunun 2012 yatırım programına alınması için gerekli çalışmaların yapılması, Bayburt-Köse karayolu çalışmalarının aksamadan yürüyebilmesi için istimlak bedelleriyle ilgili çalışmalara hız verilmesi kararları alındı. Vali Hasan İpek, Bayburt İl Koordinasyon Kurulu IV. Dönem toplantısında yapılan çalışmaları takdir ettiğini belirterek toplantıya katılan tüm kurum amirlerine teşekkür etti.

Toplantıya kaymakamlar, kamu kurum müdürleri ile belde ve belediye başkanları katıldı.

Toplantıya, Vali İpek yanı sıra Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Demirözü Kaymakamı Osman Güven, DSİ XXII. Bölge Müdürü M. Recep Çıtır, Karayolları 10. Bölge Müdürü Z. Abidin Yeşil, İller Bankası A.Ş.Trabzon Şehircilik Müdürü Şükrü Aslan, MTA Doğu Karadeniz Böl. Müdür Yrd Ahmet Saraloğlu, Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Üngan, İl Özel İdaresi Gen. Sekreteri Ziyeddin Babacan, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, belde belediye başkanları ve kurum amirleri katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile