Bayburt Üniversitesi tarafından yayınlanan ‘Birinci Dünya Harbi’nde Osmanlı-Rus Muharebeleri ve Bayburt’ta Ermeni Hadiseleri’ adlı kitabın tanıtımı, Bayburt Üniversitesinde de düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirildi.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu basın toplantısında yaptığı konuşmada, Bayburt Üniversitesi’nin ‘3. Nesil Üniversite’ konseptiyle kurulduğunu ifade ederek, “Biz bilgi üreten, ürettiği bilgiyi toplumla paylaşan ve endüstri ile organik bağ kurarak bilgiyi teknolojiye dönüştüren bir üniversite yapılanması içerisindeyiz. Ayrıca, içinde bulunduğumuz toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesi içinde şehrin tüm paydaşlarıyla birlikte hareket etme çabası içindeyiz. Bu amaçla başlatmış olduğumuz ‘Sosyal Dayanışma ve Dönüşüm Projesi’ kapsamında üç yıldır gerçekleştirdiğimiz onlarca etkinliğe eklenen en Son halka, Merhum İsmail Hakkı Polattimur’un, konu ile ilgili araştırmacılara önemli bir kaynak olacağını düşündüğümüz ‘Birinci Dünya Harbi’nde Osmanlı-Rus Muharebeleri ve Bayburt’ta Ermeni Hadiseleri’ adlı eser…
Bu çalışmayı Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüne yetiştirmeyi çok istedik, bazı konularda daha hassas davranmamız ve tarihe not düşecek bir eser için kafalarda oluşacak soru işaretlerini ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Dolayısıyla eseri 21 Şubat’a yetiştiremedik ancak Sonuçta genelde bölge ve özelde Bayburt tarihinde önemli bir nokta olan kurtuluş mücadelesine ışık tutan bu değerli çalışmayı, Bayburt Üniversitesi yayını olarak konu ile ilgililerin istifadesine sunduk. Bu eserin transkripsiyonunu yapan üniversitemizin öğretim elemanı Yasin Taşkesenlioğlu’na da emeği için teşekkür ediyorum.” dedi.
Rektör Mollamahmutoğlu, Bayburt ile ilgili bir diğer çalışmanın da üniversitede görevli akademisyenler tarafından hazırlandığını ve baskı aşamasında olduğunu kaydederek, mayıs ayı içerisinde bu çalışmanın da ilgililerle paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Kitabı hazırlayan Bayburt Üniversitesi Öğretim Elemanı Yasin Taşkesenlioğlu ise 1915’te meydana gelen olayların günümüzde hala tartışıldığını, transkripsiyonunu yaptığı eserin ise 1918 yılında yaşanan olayları ve katliamları anlattığını belirterek, “1915’te ‘soykırıma’ maruz kaldığını ifade eden bir halk, nasıl oluyor da 3 sene Sonra, kendisine ‘soykırım’ yaptığını iddia ettiği halka bu vahşetleri yapabiliyor? Günümüzde dahi süren ‘soykırım’ tartışmalarının bir de bu gözle değerlendirilmesi gerekir.” dedi.
Yasin Taşkesenlioğlu eserin basımı için destek veren Rektör Mollamahmutoğlu’na da teşekkür etti.
KAĞITLAR ÇARLIK RUSYASI’NA AİT
Bayburt Üniversitesi tarafından yayınlanan ‘Birinci Dünya Harbi’nde Osmanlı-Rus Muharebeleri ve Bayburt’ta Ermeni Hadiseleri’ adlı kitap, 1867-1959 yılları arasında Bayburt’ta yaşamış Küçük Hafız lakaplı İsmail Hakkı Polattimur’un, döneme ait olayları manzum şekilde kaleme aldığı kendi el yazması notlarını içeriyor.
Kitapta fotoğrafları yer alan orijinal metinlerin, Çarlık Rusyası’nın Birinci Dünya Savaşı’nda kurduğu ve merkezi Tiflis olan “Kafkas Karargahı Askeri Bölgesi’ne ait matbaalarda basılan kağıtlara yazıldığı görülürken; eserin dil, kağıt ve mürekkep incelemesini yapan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun tarafından hazırlanan rapor da kitapta yer alıyor.
Toplam 132 sayfadan oluşan kitapta, eserin orijinal nüshalarına ait 56 adet de fotoğraf bulunuyor .
Bayburt Üniversitesi’nden Tarihe İşık Tutacak Bir Kitap
Başlattığı ‘Sosyal Dayanışma ve Dönüşüm Projesi’ kapsamında birçok sosyal ve kültürel aktivite gerçekleştiren Bayburt Üniversitesi, son olarak, Ermeni olayları ile ilgili araştırma yapanlara ışık tutacak bir yayına imza attı.