2-5 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek I. Uluslararası Dinamik, Açınsayıcı ve Aktif Öğrenme (IDEAL) Konferansı’na hazırlanan üniversitenin kampüsüne, yaz-kış yeşil kalabilen bin metrekarelik doğal çimin yanı sıra bölge iklimine uygun yaklaşık 20 bin adet ağaç ve çiçekten oluşan farklı renk ve çeşitte bitki dikiliyor. Çevre düzenleme çalışmalarında sona yaklaşılan Dede Korkut Kampüsü’ne bölgenin iklim koşullarına uyumlu olma ve kış aylarında yeşil kalabilme özelliği taşıyan rulo halinde çimler döşeniyor. Önümüzdeki günlerde de iklim koşullarına uygun yaklaşık 500 adet 20 türde ağacın yanı sıra yine kışa dayanıklı özellikte yaklaşık 7 bin adet gül fidanı ve yaklaşık 12 bin adet farklı renk ve çeşitte ‘mevsimlik’, ‘yer örtücü’ ve ‘sarılıcı’ çiçeklerin dikileceği kampüs alanının, yeşil rengin ve renk cümbüşünün hakim olacağı bir havaya bürünmesi bekleniyor.
Üniversitenin merkez kampüsüne ekilecek olan bölgenin iklim koşullarına uygun farklı çeşit ve ebattaki yaklaşık 20 bin adet bitki türü; Çam, Sedir, Ladin, Top Akasya, Meşe, Atkestanesi, Ihlamur, Ters Söğüt (Keçisöğüdü), Arapsaçı Söğüt, Süs Eriği, Kırmızı Yapraklı Erik, Akçaağaç, Erguvan, Amerikan Lale Ağacı, Atlas ve Lübnan Sedirleri, Leylandi, Spiral Formlu Leylandi (Budanmış), Batı Ladini, Karaçam, Servi, Topmazı, Piramitmazı, İspirye, Alevağacı ve Gül çeşitlerinden oluşuyor. Işıklandırma çalışmalarının da yapıldığı kampüs alanına ayrıca yağmur sensörü içeren tam otomatik sulama sistemi de döşendi.
Çevre düzenleme çalışmalarını üstlenen firma yetkilisi Peyzaj Mimarı Deniz Ertan, kongreye yetiştirmek üzere çalışmalara hız verdiklerini belirterek, “Üniversitenin kampüsüne bölgemiz koşullarına uyum sağlayabilen, kışa dayanıklı bin metrekare uzunluğunda, 7’li karışım, rulo yeşil çim döşüyoruz. Samsun’dan getirdiğimiz çim rulolar, şu anda merkez kampüsün ön görünüm bölgesine seriliyor. Önümüzdeki haftalarda da kampüs alanına boylu boyunca yine bölge iklimine uygun, yani kışa dayanıklı, yaprağını dökmeyen yaklaşık 500 adet 20 türde ağaç ve yine kışa dayanıklı özellikte yaklaşık 7 bin çalı ile yaklaşık 12 bin adet farklı renk ve çeşitte mevsimlik, yer örtücü ve sarılıcı bitki dikeceğiz. Bayburt’u gezdim ve buradaki bitki türlerini inceledim. Kışa dayanıklı olup olmadıklarına bakarak karar verdik ekeceğimiz bitkilere ve öncelikle toprak seviyesini yeterli düzeye getirdik. Böylelikle, sereceğimiz çimlerle iki gün içerisinde kampüsü yemyeşil bir hale getirmiş olacağız ve önümüzdeki günlerde dikeceğimiz ağaç ve çiçekler ile de üniversite kampüsünü adeta tanınmaz bir güzelliğe bürüyeceğiz. Yaklaşık 1,5 ay önce başlattığımız çalışmalarımızı, önümüzdeki hafta yapılacak olan kongreye yetişecek şekilde planladık” diye konuştu.
Yurt içi dahil 10 ülkeden katılacak olan akademisyenlere ev sahipliği yapacak olan üniversitede hummalı bir şekilde devam eden çevre düzenlemesinin, 2-5 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan kongreye yetiştirilmesi planlanıyor .
Bayburt Üniversitesi Yeşilleniyor…
Bayburt Üniversitesi’nde peyzaj çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.