Dengbejlerin klamlarıyla başlayan bire ile ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “İnanıyorum ki bu döktüğünüz ter sayesinde bu kültür bölgemizde yeniden yaşam bulacak” dedi
Mezopotamya’da doğa ve tarihle özdeşleşmiş sportif bir faaliyet olan bire müsabakalarının ikincisi gerçekleşti. “Bire tarih, bire kültür, bire Mezopotamya’dır” sloganıyla, Büyükşehir Belediyesi Spor Koordinatörlüğü tarafından organize edilen “Geleneksel 2. Bire Müsabakaları” Günendi mezrasında yapıldı. Günendi mezrası muhtarı konukları selamlamasının ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç, 'bire'nin Mezopotamya kültürünün geçmişten günümüze gelen kendi değerlerini de yarattığı bir oyun olduğunu söyledi.
Birçok yerde de bu oyunu Amerikalıların geliştirerek, Amerikan futboluna dönüştürdüğünün söylendiğini hatırlatan Sevinç, kendilerinin de aynı iddiada olduklarını belirtti.
12 yerleşim biriminden takımların yarışacağını söyleyen Sevinç, “Bu müsabakalarla geleneksel Mezopotamya oyunu olan bireyi hem tanıtmak hem gençlerimize bu oyunu sevdirmek hem de gelecek kuşaklara bu somut olmayan mirasımızı aktarmak için buradayız” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, “Ben inanıyorum ki bu döktüğünüz ter sayesinde bu kültür bölgemizde yeniden yaşam bulacak” dedi.
Belediyenin amaçlarından birinin de Mezopotamya topraklarındaki kültürü ve sanatı açığa çıkartıp, yaşatmak ve gelecek nesillere miras bırakmak olduğunu söyleyen Baydemir, “Maalesef 100 yıldan bu yana bu topraklarda kültür, sanat, geleneklerimiz acı ve tahakküm altında, inkar ve yasaklamalarla karşı karşıya kaldı” dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından sözlü kültürün korunması için Diyarbakır sokaklarında Dengbej evini kurduklarını anımsatan Baydemir, bu kültürü genç dengbejler yetiştirerek güçlendirdiklerini söyledi.
Bireden bahsederken Mezopotamya’nın tarihi, zorlu ve zahmetli koşullarından söz etmek gerektiğini söyleyen Baydemir bu oyunun stratejik ve psikolojik bir oyun olduğunu belirterek, “Saldırı ve savunma takımlarından oluşan bu oyun özelde kalenin, toprağın, kültürün korunmasıdır. Hücuma geçenlerin önünü kesilerek kale korunuyor. Ben umutluyum ki; bizler kültürümüzü yok etmeye çalışanlara karşı kalelerin en büyüğü olan Amed ve Mezopotamya kalesini ve kültürümüzü hep birlikte koruyacağız” diye konuştu.
Baydemir konuşmanın ardından düdüğü alarak hakem olarak oyunu başlattı. Müsabakalarda Düwar, Arwari, Bahoz, Kerike, Mezrik, Reşik, Zuxleşer, Akrag, Derqam, Eyntert, Ligeş, Selimi köylerinden 12 takım katıldı .
Baydemir: “Kültürümüzü Birlikte Koruyacağız“
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin standarda kavuşturarak yeniden görünür kıldığı geleneksel Mezopotamya oyunu 'bire'nin 2. müsabakası yapıldı.