Bayındırlık Ve İskan Bakanı Mustafa Demir Sakaryada

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek kanunla, bakanlıktan belge almayan hiçbir vatandaşın özel yapı alanında inşaat ruhsatı alamayacağını belirterek, 'Yap-sat müteahhitliğini bitiriyoruz' dedi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek kanunla, bakanlıktan belge almayan hiçbir vatandaşın özel yapı alanında inşaat ruhsatı alamayacağını belirterek, "Yap-sat müteahhitliğini bitiriyoruz" dedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir Sakarya'ya gelerek ziyaretlerde bulundu. İlk olarak Sakarya Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Demir yaptığı açıklamada, kamu ihale kanunu uygulamasının başarı ile yürütüldüğünü belirterek, "Kanunun, sözleşme şartlarını daha sağlama alıp yükleniciyi birazcık daha elini kolunu bağlar tarzda hazırlandığı doğru. Ancak, asıl problem, bazı firmalarda sağlıklı denetim yapılmadığı için sağlıklı rekabet ortamı oluşturulamıyor. Kamu ihale kanununun şeffaflık ve en uygun
teklifi verene işi verme gibi 2 temel şartı vardır. En uygun teklifi verene işi verilip denetimi yapmak lazım" diye konuştu.
Bakan Demir, özel yap-sat müteahhitliğini kayıt altına alacaklarını ifade ederek, "1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek kanunla, bundan sonra bakanlıktan belge almayan hiçbir vatandaş, özel yapı alanında inşaat ruhsatı alamayacak" şeklinde devam etti.
Türkiye'nin birçok yerinde kadastro çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bakan Demir, Cumhuriyet döneminde yapılan kadastro çalışmaları da dahil olmak üzere tüm çalışmaları dijital ortama aktaracaklarını söyledi. Bu çalışmaların 3 yıl içerisinde tamamlanacağını ifade eden Demir, "Artık her şey elimizin altında olacak ve istediğimiz zaman teknolojinin de nimetlerini kullanarak en kısa sürede istediğimiz veriye ulaşacağız" ifadelerini kullandı.
Demir, yerel yönetimlere 2010 yılı içerisinde 1.3 milyar TL aktarılacağını, ancak bu rakamı 1,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. İller Bankası'nın karının yüzde 60'ının da yerel yönetimlere hibe olarak verileceğini anlatan Demir, İller Bankası'nın belediyelerin yanı sıra İl Özel İdarelerine de destek olduğunu kaydetti.
Hükümetin müteahhitlik sektörünün daha sağlam ve düzgün bir yapıya kavuşması için 2009 yılının sonlarına doğru yasa değişikliği yaptığını ifade eden Demir, "Bu değişiklikle birlikte Türkiye'de 2012 yılında projesi ve ruhsatı oymayan yapı Türkiye gündeminde olmayacak. Sağlıklı ve güvenilir yapı anlayışı tamamen yerleşecek" şeklinde konuştu.
Yapı Denetim Kanunu'nda yüzde 98 başarılı olduklarını dile getiren Bakan Demir, "Yatırımcı bakanlıktan gelen birikimleri inkar etmiyoruz, istifade edeceğiz ama biz yatırımcı olmaktan çok politika üreten, uzmanlık ve mühendislik alanlarında en son teknolojileri, iletişim teknolojilerini kullanan, yerel yönetimler ve il özel idarelerin de yetkilerini artırarak onları destekler mahiyette hizmet yürütme hedefindeyiz. Bu tam bir zihniyet dönüşümüdür. Bu, yürüyecek hedefi olma meselesidir. Son derece şeffaf
bir yapı oluşturuyoruz. Vatandaşı, işlemini izler hale getireceğiz. İşlemleri son derece verimli hale getiriyoruz. En iyi, ileri çalışan kuruluş olmak zorundayız. Kendimizi, mimarlık ve mühendisliği verimli ve sağlıklı uygulatan kamu otoritesi olarak görüyorsak, böyle olmak zorundayız" dedi.
Bakan Demir, Valilik Kampusü içinde bulunan Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Müdürlüklerini de ziyaret etti. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Demir'i Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu karşıladı. Başkan Toçoğlu, "Büyükşehir Belediyemizin kendi binası yok. Şu anda bulunduğumuz bina okuldu. Birimlerimiz ayrı ayrı binalarda, bazı sıkıntılarımız oluyor. Eski Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün boşaltmış olduğu binaya talibiz" dedi.
Bakan Demir ise Başkan Toçoğlu'na, "Bu konuyu Maliye Bakanı'na ilettim. O bina ile ilgili bizim ile ilgili bir sorun yok. Maliye Bakanı'nın oluru ile orayı size verebiliriz" diye cevap verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile