Bayram Coşkusuna Suriyeliler De Ortak Ediliyor

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Kurban Bayramı'nda kendilerine verilen kıyafet ve ikram edilen tatlılarla bayram sevincini yaşamaya çalışıyor.


Altınözü ilçesindeki tesiste kalan Suriyeliler, bayramı buruk geçiriyor. Çocuklar ise kendilerine dağıtılan kıyafet ve oyuncaklarla mutlu olmaya çalışıyor.

Altınözü'deki TEKEL Konaklama Tesisi'ni ziyaret ederek çocuklara hediye veren Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Nisan 2011'de kente girmeye başlayan Suriyeli sayısının 5 ayrı çadır kentte 15 bine ulaştığını söyledi.

Yasal mevzuata uyarak pasaportla giriş yapan ve çadır kent dışında kalan Suriyelilerin de bulunduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti adına, milletimiz adına bu coğrafyada inşa ettiğimiz medeniyetin insana bakışı, insanlık anlayışının sonucu olarak misafirlere ne yapmamız gerekirse onu yapmaya çalışıyoruz. Zorda, darda kalan kişilere dili, ırkı, mezhebi, meşrebi, etnik kökeni ne olursa olsun tarih boyunca bize sığındıklarında ne yaptıysak Suriyeli komşularımıza da onu yapmaya çalışıyoruz. Hele hele bayram günlerinde kendilerini olabildiğince evlerinde, yuvalarında hissedebilmeleri için tüm kurum ve kuruluşların temsilcileri üzerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getirmeye çalışıyor."

Lekesiz, özellikle çocuk ve kadınların boyunlarının bükük, hüzünlü olmamaları için görevlilerin özel itina gösterdiğini kaydetti.

Kurban Bayramı'nda da Suriyelileri ziyaret ederek bayram sevincini yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Lekesiz, "Kurban Bayramı kapsamında, yeterli miktarda kasaptan et alabilmeleri için fiş verildi.

Suriyelilerin, burada fiilen kurban kesmeseler de kurban havasanı teneffüs etmeleri sağlanıyor. Çocuklara ve kadınlara usulce bayramlık hediyeler alınıyor" diye konuştu.

Suriyelilerin damak zevklerinin farklı olduğunu belirten Lekesiz, bu kapsamda bayramda çadır kentlerde baklava dağıtıldığını söyledi.

Altınözü TEKEL Konaklama Tesisi'nde kalan Meryem Taher, yaklaşık 15 ay önce beş çocuğuyla Suriye'nin Haffe bölgesinden Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Bayramın kendileri için değil, çocuklar için olduğunu belirten Taher, Suriye'de yaşanan olaylar ve halen orada bulunan yakınlarının zor durumda olması nedeniyle bayrama sevinemediklerini söyledi.

Tüm ihtiyaçları karşıladığını, bir sıkıntılarının bulunmadığını ifade eden Taher, "Suriye'de ailemin bulunduğu yerde herkes zor durumda. Türkiye'ye kaçamıyorlar. Kardeşlerim orada, telefonla ara sıra görüşebiliyoruz. Ne biz onların yanına gidebiliyoruz ne de onlar bizim yanımıza gelebiliyor. Böyle bir ortamda bayram sevinci yaşamak çok zor. Artık hayırlısıyla ülkemizdeki olayların bitmesini, memleketimize dönmeyi istiyoruz" diye konuştu.

Muhammet Rai ise bir yıl önce Lazkiye'ye bağlı Cebel Akrat'tan 4 oğlu ve onların eşleriyle Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Çok zor şartlarda Türkiye'ye sığındıklarını ve canlarını kurtardıklarını ifade eden Rai, Türkye'nin kendilerine çok iyi baktığını, her ihtiyaçlarını karşıladığını ve huzur içerisinde uyuyabildiklerini söyledi.

Rai, bayramda da kendilerinin ziyaret edilip ihtiyaçları karşılanmasına rağmen tek isteklerinin ülkelerine dönmek olduğunu dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile