Bayram harçlığı geleneği SHÇEK kurumlarında da yaşatılıyor (Özel)

Bayram gelenekleri SHÇEK kurumlarında kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Yurtlarda kalan çocuklar, bayram sabahı bayram harçlığı sevinci yaşıyor. Çocuk ve g

Bayram gelenekleri SHÇEK kurumlarında kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Yurtlarda kalan çocuklar, bayram sabahı bayram harçlığı sevinci yaşıyor. Çocuk ve gençlerin gelenekleri yaşayarak öğreneceğini söyleyen Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Bayramın bayram gibi yaşanmasını özendirmek için bunların yapılması lazım." dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada bayramların insanların aileleri ile bir araya geldiği paylaşımın ön plana çıktığı zaman dilimleri olduğunu söyledi. İnsanların hem bayramlaşıp hem de tatil yapabileceğini söyleyen Kavaf, "İnsanların aileleri ile bayramlaşması tatil yapmasına engel değil. Bence her ikisine de zaman var. Ama tabi, geleneklerimizin korunması, yaşatılması gerekir. Özellikle çocuklarımız tarihi ve kültürel mirasımızı ancak yaşayarak ve yaşatılarak öğreneceklerdir." diye konuştu.

Kavaf, konuyla ilgili bir anısını şöyle anlattı: "Geçen bayramdı sanırım. Bir gazetede gençlerin bayram ile ilgili görüşlerini almışlar. Bayramlarda çocuklara bayram harçlığı verilir. Bu çok güzel bir gelenektir aynı zamanda. Ve gençler daha çok bayram harçlığından konuya yaklaşmışlar. Hatta facebook'ta sanırım bir tanesi 'bayram harçlığı ver ekonomi canlansın.' diye yazmış."

Bu geleneğin SHÇEK kurumlarında da yaşatıldığını söyleyen Kavaf, yurtlardaki tüm çocuklara bayram harçlığı verildiğini belirtti. "Miktarı bizde kalsın." diyen Kavaf sözlerini şöyle sürdürdü: "Bayramın bayram gibi yaşanmasını özendirmek için bunların yapılması lazım. Ayrıca, SHÇEK'te bayramda ailelerinin yanına gitmek isteyen çocuklarımızı gönderiyoruz. Kalanlarla bayramlaşmalar yapılıyor. Görevli öğretmenleriyle, kaymakama, valiye ya da huzurevlerine bayramlaşmaya gidiliyor." Kavaf, bazı çocukların da kendisini ziyaret ettiğini aktardı.

"GÖNLÜM BÜTÜN ÇOCUKLARIN AİLELERİNİN YANINDA OLMASINI İSTER"

Bakım altında 40 bine yakın çocuk bulunduğunu hatırlatan Kavaf, "Bunların 26 bini, ailelerinin ve akrabalarının yanında. Yaklaşık 10 bin çocuğumuz yurtta kalıyor." dedi.

''Gönlüm bütün çocukların ailelerinin yanında olmasını ister." diyen Kavaf; bir yuva ziyaretinde 2.5 yaşında bir çocuğun arkasında duran koruma amirinin boynuna baba diyerek atılmasının kendisini en çok etkileyen olaylardan olduğunu söyledi.

İnsanlarla ilgili olan her şeyin çok hassas olduğunu ifade eden Kavaf, şöyle devam etti: "Bir bina yaparsınız. Sorun olursa yıkar yeniden yaparsınız. İnsanlar bundan etkilenmezler. Ama insan ile yaptığınız işte, özellikle sorumluluğuz altında olan insanın saçının teline bile bir şey olduğu takdirde, hem vicdanen bu sizi çok yaralıyor. Hem de çok da ajite edilebiliyor."

SHÇEK'İN BÜTÇESİ 121 MİLYONDAN, 3 MİLYARA ÇIKTI

Devletin sosyal olma özelliğinin uzun yıllardan sonra ilk kez hatırlandığını söylen Kavaf, "2002'de SHÇEK'in bütçesi 121 milyon. Bunun içerisinde maaşlar, çocukların giderleri, yani her şey var. 2011 için bütçemiz 3 milyar 275 milyon." dedi.

Çocukları insanca yaşatma noktasında olağanüstü çaba harcandığını kaydeden Kavaf, "Önceden 30 çocuğa 1 bakım elemanı düşerken, şimdi 13 çocuğa 4- 5 tane bakım elemanı düşüyor." diye konuştu.

"BU 657 MANTIĞI İLE YAPILACAK BİR İŞ DEĞİL"

Sosyal hizmet uzmanı olarak görev almak isteyenlerin sayısının az olduğuna dikkat çeken Kavaf, "Sosyal hizmet uzman bizim kurumlarımızda en çok ihtiyaç hissettiğimiz çalışan profili." dedi.

İnsanların ne tür bir sorumluluk üstleneceklerini bilerek o okullara ve işe talip olması gerektiğini söyleyen Kavaf, şöyle devam etti: "Yani sadece puanı tuttuğu için ya da bir yeri kazanmış olmak için oraya gittiği takdirde (ki bu kurumlarda görev yapmak gerçekten çok zor, çok ağır. Özellikle özürlülerin olduğu kurumlarda çalışma şartları çok ağır) bunu düşünmeden sadece puanı tuttuğu için giden insanlar sonradan çalışma hayatında hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar ve mutsuz oluyorlar. Bunun getirdiği sıkıntıları yaşayabiliyoruz. O yüzde bu standart 657 mantığı ile yapılacak bir iş değil."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile