Bayram Kahvesine Zam Yok

Türk misafir ağırlama kültürünün vazgeçilmezlerinden kuru kahve satışlarında bayram öncesi önemli bir hareketlilik başladı. Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında önemli yeri olan kahvenin fiyatı, kurdaki yükselişe rağmen 4 yıldır aynı.

İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda dördüncü nesil kuru kahvecilik işini yürüten aynı zamanda İzmir Kuru Kahveciler Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı olan İlyas Gönen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın yaklaşmasıyla iş yerlerinin önündeki kalabalığın arttığını ancak bu yıl önceki bayramlarda yaşanan yoğunluğun olmadığını söyledi.

Damla sakızlı Türk kahvesinin "mucidi" olduğunu belirten Gönen, "Türk kahve kültürüne çok büyük bir ivme kazandırdığımıza inanıyorum. Fincanda pişen kahvenin öncülüğünü yaptık ve Türkiye'de binlerce kişinin damak tadına katkı sağladık, aynı zamanda yeni ekmek kapısının açılmasına vesile olduk. Büyük dedemden bu yana sürdürdüğümüz bu işi gelecekte Allah nasip ederse oğullarım ve torunlarım bunu devam ettirecek" dedi.

Kahvenin, Brezilya, Guetemala, Kosta Rika gibi ülkelerden ithal edildiğini anımsatan Gönen, "Allah bize öyle bir kültür vermiş ki biz onlardan aldığımız kahveyi işleyip Türk kahvesi olarak onlara satabiliyoruz" diye konuştu.

Ramazan Bayramı öncesi kuru kahve satışlarının hareketlendiğini anlatan Gönen, kurdaki yükselişe rağmen 4 yıldır kahveye zam yapmadığını kaydetti.

Zam yaparak müşterisini korkutmak istemediğini ifade eden Gönen, şunları söyledi:
"(Zam yapmadan) az kazanıp kaliteli mal satarak herkesin kahvesini keyifle içmesini istiyoruz. Stoklarımızdan para kazanıyoruz. Halkın cebindeki keyfi de kaçırmak istemiyoruz. Yılların esnafıyım, dedemden ve babamdan aldığım ticari terbiye gereği bunu yapıyorum. Bu bir borsa malıdır bugün çıkar, yarın düşer. Biz bunun ortasını bulduk, 4 yıldır zam yapmıyoruz."
- "Markette satılan kahvelerin gramajlarına dikkat"
Kuru kahvenin kilogramını 25 liradan sattığını dile getiren Gönen, uygun fiyat adı altında kalitesiz kahvelerin piyasada yaygınlaştığını savunarak "Marketlerden alınan kahvelerin gramajlarına dikkat edilmesi çok önemli. Halkımız bir paket kahveyi 100 gram olarak biliyor, fakat 75-80 gramlık paketler hazırlanıp, düşük kalitede ürünler satılıyor" uyarısında bulundu.
- "Keyif için, taze çekilmişini tercih edin"
Türk kahvesinin damak tadına uyum için "taze çekilmiş" olmasının önemine dikkati çeken Gönen, vatandaşların bir çoğunun da bunun bilincine varması nedeniyle bayram öncesi yoğunluk yaşadıklarını bildirdi. Gönen, en iyi Türk kahvesinin ise Brezilya'dan ithal edilen "Rio 3" çiğ kahve çekirdeğinin fırınlanarak taş dibekte dövülmesiyle elde edilebileceğini ifade etti.

Dibek kahvesiyle normal değirmende çekilen kahvenin farkını olduğunu bildiren Gönen, "Fırınladığımız kahveyi dibek taşıyla dövüyoruz, sonra tekrar inceltip veriyoruz. Tüpte pişen ile odun ateşinde pişen yemekte aynı lezzette olur mu? Dibek kahvesi de işte böyle" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile