Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar temizlik hakkında bir çok doğru bilinenin yanlış olduğunu, kimyasalların sağladığı hijyenin sağlıklı olmadığına dikkat çekti. Kimyasalların hayatımızın her yerine olması gerektiğinden çok daha fazla dahil olduğunu söyleyen Tayar, "Bayramlar bizim geleneğimizde yaşatmamız gereken en önemi olgu. Bayramla ilgili unuttuğumuz literatürler, bir takım kavramlar var. Bunlardan birisi de ’bayram temizliği’dir. Şu anda Anadolu’nun birçok evinde heyecanla ve hızla bayram için evler köşe bucak temizleniyor. Burada kritik nokta olarak bayram temizliğinde deterjanlar devreye giriyor" diye konuştu.
Temizleyici kimyasallar tahminimizden daha öte şekilde hayatımıza girdiğini ifade eden Tayar, "Sabah kalktığımızda dişlerimizi fırçaladığımız diş macunu, yüzümüzü yıkadığımız sabun, duş aldığımız şampuanlar ve duş jelleri ile başlayan kimyasallardan, sofralarımızda yediğimiz içtiğimiz kapların temizliğinde kullanılan ve daha pek çok noktada kullandığımız deterjanlar bize ciddi zararlar veriyor. Bu kimyasallarda çoğunlukla ham madde olarak petrol kullanılması kanserojen ve alerjik sonuçlar da doğurabiliyor. Benim bu noktada önerim bayram temizliği esnasında kimyasal kullanımını sınırlandırmaktır. Mümkün olduğu kadar doğal ürünlere yönelinmelidir. Eskilerde kullandığımız arap sabunu, kil, soda gibi temizlik malzemelerinin tekrar popüler olması bizim için çok faydalı olacaktır. Bulaşık makinelerinde kullanılan deterjanların çözümü olarak ise makineden çıkan kaplar birkaç kez sudan geçirilerek kullanılabilir" dedi.
Bayram Temizliğinde Geleneksel Temizleyiciler Tercih Edilmeli
Türk halkının bayram öncesi en önemli kültürlerinden olan ’bayram temizliği’nde kullanılan temizlik malzemelerinin ciddi zararlar verdiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, bu etkilerin alerjiden kansere kadar uzandığını söyledi.