Bayramda Hava Güzel Olacak Ankara

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci ve dördüncü günlerinde yurt genelinde yağış beklenmediğini, ikinci gününde Marmara'nın batısı ve kuzey Ege kıyılarında hafif sağanak yağış geçişlerinin olacağını bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci ve dördüncü günlerinde yurt genelinde yağış beklenmediğini, ikinci gününde Marmara'nın batısı ve kuzey Ege kıyılarında hafif sağanak yağış geçişlerinin olacağını bildirdi.
Çağlar, Genel Müdürlükte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin batı kıyılarının Ege Denizi üzerinden gelen yağışlı sistemin etkisinde bulunduğunu, son uydu ve radar görüntülerinde batı bölgelerinde yoğun bulutlanmanın dikkati çektiğini söyledi.
Bugün Marmara'nın batısı ve kıyı Ege'de aralıklarla sağanak yağış beklendiğini ifade eden Çağlar, yağışların İzmir ve Balıkesir'in kıyı kesimlerinde kuvvetli olacağının tahmin edildiğini, günün en yüksek sıcaklıklarının İstanbul ve İzmir'de 21, Ankara'da 22, Antalya'da 26, Adana'da 28, Samsun'da 27, Erzurum'da 16, Diyarbakır'da 24 derece olmasının beklendiğini bildirdi.
Yarın güney Ege ve Batı Akdeniz'de hafif olmak üzere yağış geçişlerinin görüleceğini, diğer bölgelerin parçalı ve az bulutlu geçeceğinin tahmin edildiğini, iç bölgelerde yer yer sis beklendiğini ifade eden Çağlar, günün en yüksek sıcaklıklarının İstanbul'da 20, Bursa'da 25, İzmir 24, Afyonkarahisar'da 20, Ankara'da 21, Antalya'da 25, Adana'da 30, Samsun'da 26, Tokat'ta 19, Erzurum'da 16, Diyarbakır'da 24 derece olacağının tahmin edildiğini belirtti. Çağlar, Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum'da gece sıcaklıkları eksi 6 ila eksi 7 derece arasında seyredeceğinden, buzlanma ve don görüleceğini kaydetti.
Pazar günü ise güney ve kıyı Ege ile batı Akdeniz'de hafif olmak üzere yağış geçişlerinin görüleceğini bildiren Çağlar, diğer bölgelerin parçalı az bulutlu geçeceğinin tahmin edildiğini, iç bölgelerde yer yer sis beklendiğini söyledi. Günün en yüksek sıcaklıklarının İstanbul'da 20, Bursa'da 25, İzmir'de 23, Afyonkarahisar'da 21, Ankara'da 22, Antalya'da 24, Adana'da 31, Samsun'da 24, Tokat'ta 20, Erzurum'da 17, Diyarbakır'da 24 derece olmasının beklendiğini belirten Çağlar, Erzurum'da gece sıcaklıklarının eksi 5 ila eksi 6 derece arasında seyredeceğini ifade etti.

-'BAYRAMDA HAVA GÜZEL OLACAK'-

Çağlar, arife günü batı bölgelerinin parçalı çok bulutlu, Muğla ve Aydın çevrelerinin hafif sağanak yağışlı, diğer kesimlerin parçalı az bulutlu geçeceğini belirtti.
Bayramın birinci ve ikinci günlerinde yurtta yağış beklenmediğini bildiren Çağlar, yurdun iç ve batı kesimlerinin parçalı çok bulutlu, diğer kesimlerin parçalı az bulutlu geçeceğini ifade etti.
Bayramın üçüncü gününde Marmara'nın batısı ve kuzey Ege kıyılarında hafif sağanak yağış geçişlerinin beklendiğini anlatan Çağlar, bayramın son gününde de yurtta yağış beklenmediğini, yurdun iç ve batı kesimlerinin parçalı çok bulutlu, diğer kesimlerinin parçalı az bulutlu geçeceğini kaydetti.
Arife günü ve bayram süresince iç bölgelerde yer yer sis görüleceğini de belirten Çağlar, bayramda havanın güzel olacağını bildirdi.

-'ÜLKEMİZ ISINIYOR'-

Diğer yıllarla kıyaslandığında Türkiye'nin sıcak bir mevsim geçirdiğini anlatan Çağlar, 'Ülkenin uzun yıllar sıcaklık ortalaması 13,2 derece. Bu yaklaşık 60 yıllık değeri gösteriyor. Ülkemiz 100 yıl içerisinde 0,7 derece ısınmış durumda. Ancak 80'li yıllardan itibaren 1 derecenin üzerinde bir sıcaklık artışı var. Ülkemiz ısınıyor. Son yıllardaki sıcaklık artışları 2 derecedir' dedi.
Çağlar, kasım ayı uzun yıllar sıcaklık ortalamasının 10,1 derece olduğunu, buna göre bu yıl 1,5 derecelik bir sıcaklık artışının kaydedildiğini söyledi.
Basında 'bin yılın soğuğu yaşanacak' şeklinde haberlerin çıktığını anlatan Çağlar, 'Böyle bir şeye katılmıyoruz. Kışın hafif bir soğuk geçeceğini, ancak anormal şekilde olmayacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki aralık, ocak ve şubatı değerlendirdiğimizde Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde 0,5 ile 1 derece mevsim normallerinin altında olacak. Çok fazla değil' diye konuştu.
Çağlar, 'pastırma sıcaklarının' kaynağının ve Avrupa ile Asya'da da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine ise Akdeniz kuşağında, hatta Rusya'da da havanın sıcak geçtiğini, mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde olduğunu ifade ederek, 'Biz bu sıcaklığın, daha çok atmosferik şartlara bağlı olduğu tespitimiz var. Küresel iklim değişikliğinin de kısmi etkisi var. Belli yerlerde sıcaklık artışı var, belli yerlerde azalış. Ancak iklim değişikliğinin etkisi yağış sıklığında, sel ve taşkınların miktarlarındaki artışta' dedi.

12.11.2010 16:08:07
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile