Bayramda İzdivaç Turu

Bayramda İzdivaç Turu

Kocaeli`nin köylerinde onlarca yıldır süren geleneği yaşatan genç kız ve erkekler, hem bayramlaşıyor hem de müstakbel eşlerini arıyor.

İzmit`in merkeze bağlı bazı köyleri ile Kandıra ilçesine bağlı köylerde ilginç bir gelenek yaşatılıyor. Birbirine komşu olan köylerin halkı toplanarak bayramın her günü bir başka köyde bayramlaşıyor. Bayramlaşma köy meydanlarında, meydanı olmayan köylerde ise yol kenarında yapılıyor. Bayramlaşmaya kimi gençler otomobil, kimileri traktör, kimileri ise motosikletle gelerek kendilerine eş arıyor. Gençler birbirlerini görebilmek için defalarca aynı yoldan yürürken, araç trafiği neredeyse durma noktasınageliyor.

Önceki yıllarda mektupla birbirlerine haber gönderen gençler, son yıllarda bunu cep cep telefonları ile yapıyor. Bu sayede evlenen çiftlerse çocuklarını da yanlarına alarak bayram yerinde tur atıyor. Birbirlerini beğenen çiftler, bir köşede konuşarak telefon numaralarını alıp yeni bir hayata ilk adımı atıyor.

İlk başladığı yıllarda bütün köy halkının katıldığı bayramlaşma merasiminde şimdilerde sadece gençleri görmek mümkün. Kandıra ilçesine bağlı köylerde yaşayan çiftlerin birçoğunun bu sayede evlendiği öğrenilirken, bayramlaşmaların yapıldığı köyler de seyyar satıcılar için önemli bir ekmek kapısı oluyor.

Bu sene bayramın 3. günü İzmit`e bağlı Süverler köyünde yapılan bayramlaşma töreninde, onlarca genç kız ve genç erkek kendilerine eş bulabilmek için köy sokağını defalarca turladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile