Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bir oruç döneminin ardından özellikle bayramdaki beslenme şeklinin çok önemli olduğunu ifade etti.
Mideye birden aşırı şekilde yüklenilmesinin doğru olmadığını belirten Demir, bayramda, fazla gıda alımlarının çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Bayramda misafirliğe gidilen yerlerde yemekler ve tatlıların ikram edileceğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:
"Bunların dozu kaçırılırsa, bir takım hastalıklar ortaya çıkabilir. Bir ay boyunca iki öğün yiyoruz. Açlık süresi uzadıkça ve öğün sayısı azaldıkça mide daha az çalışarak küçülüyor. Bayramın birinci günü oruçtan çıkmamız nedeniyle tatlı, karbonhidratlı ve proteinli gıdalara aşırı miktarda yenilmesinden kaynaklı hem uzun vadeli, hemde kısa vadeli problemlerle karşılaşılıyor. Uzun vadede kilo almayı söyleyebiliriz. Kısa vadede ise önemli olarak nitelendirebileceğimiz, ramazan ayı boyunca istirahata alışmış midenin, bayramda fazla gıdayla karşılaşması mide fesadına neden olur. Aşırı miktarda karbonhidratlı, yağlı, kalorisi yüksek gıdaların kısa süre içerisinde alınmasının ramazan bayramında şişkinlik, hazımsızlık, dolgunluk hissi gibi belirtilere yol açtığını söyleyebiliriz."
Demir, mide fesadının insanlarda bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtileri olduğunu dile getirerek, bayramlarda düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bayramda Mide Fesadı Geçirebilirsiniz
KONYA - Necmettin Erbakan Üniversitesi İç Hastalıkları Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir, ramazan ayı boyunca istirahata alışmış olan midenin, bayramda fazla gıdayla karşılaşmasının mide fesadına neden olabileceğini söyledi.