Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sayın, “Türk toplumu olarak hem Kurban bayramında hem Ramazan bayramında maalesef tatlılara yönelimimiz artmakta. Öncelikle tatlı konusunda uyarmak istiyorum. Şerbetli tatlılardan elinizden geldiğince uzak durun. Özellikle Kurban bayramında protein tüketimimiz arttığı için, yanında sütlü tatlıları tercih etmeniz bizim için çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.
KAVURMAYA YAĞ KOYMAYIN
Sağlıklı et tüketimi için pişirme esnasında yağ katılmaması gerektiğini söyleyen Sayın, “Et tüketiminin yanında C Vitamini yönünden zengin olan salataları, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve limonu tüketirseniz en azından demir emilimini artıracağı için, vücudunuz için çok daha sağlıklı olacaktır da denilebilir. Yine protein tüketimimiz arttığı için vücudun su ihtiyacı artıyor. O yüzden özellikle bayram döneminde su ihtiyacınızı unutmayın. Özellikle misafirlikte atlanabiliyor ama mutlaka su tüketimi ve bitki çaylarıyla destekleyelim istiyoruz. Taze et yerine 1-2 gün dinlendirilmiş etler vücudunuz için çok daha sağlıklı olacaktır. Kavurmalara tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi suyuyla haşlama olarak yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
MİDE PROBLEMİ OLANLAR İÇİN BİTKİ ÇAYLARI
Fazla yeme sonucunda oluşan hazımsızlık ve mide problemlerinin bitki çayları ile sonlanabileceğini kaydeden Sayın, “Özellikle misafirlikte bayram şekerlerinden azar azar tüketmek yerine, günlük tüketebileceğiniz sınırlandırabileceğiniz ölçüde 3-4 şeker şeklinde kendinize bir sınırlandırma getirebilirsiniz. Bunun yanında yine çay, kahve tüketimi yerine bitki çaylarına ağırlık verebilirsiniz. Özellikle mide problemi olanlarda Rezene çayı, Tarçın, Anason gibi bitki çayları karıştırılıp tüketilirse mide problemlerinde yine çok büyük bir rahatlama sağlayacağınızı söylemek mümkündür” şeklinde konuştu
KİLO ALMAMAK İÇİN GÜNDE 30 DAKİKA YÜRÜYÜŞ
Fiziksel aktivitenin bayram döneminde çok daha sağlıklı olacağını vurgulayan Sayın, şunları söyledi: “Bayram döneminde hamur işlerine biraz daha ağırlık verildiği için ister istemez kilo problemi yaşıyoruz. Bu yüzden fiziksel aktivitenizi artırmak çok daha sağlıklı olacaktır. Fiziksel aktiviteyi artırdığınızda günde yarım saat yürümeniz, bizim için şu süreçte yeterli olacaktır diyebiliriz. Yürüme temponuzu günde 5 dakika hızlı 1 dakika yavaş şeklinde yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır. 15 dakikada bir fiziksel aktivitenin ardından su içmeyi unutmayın diyebiliriz.”
'Bayramda Şerbetli Tatlılardan Uzak Durun'
Medicana Konya Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sayın, beslenme alışkanlığının bayram günlerinde normalin dışına çıktığını belirterek, yemeğin aşırıya kaçmaması gerektiğini söyledi.