Bayramda Tadiniz Kaçmasin

Bayramda Tadiniz Kaçmasin

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canli, Ramazan ayi süresince yavaslayan metabolizmanin bayramda alinacak kalorisi yüksek besin ve sekerlemelerle riske girebilecegi konusunda uyarilarda bulundu.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canli, Ramazan ayinda oruç tutulmasi nedeniyle metabolizma hizinin yavasladigini belirterek, bayramda bir anda yüksek kalorili ürünler tüketilmesinin sindirim sistemimiz basta olmak üzere diger organlarimizda da çesitli rahatsizliklara yol açabilecegini söyledi.

Yeterli ve dengeli beslenme sagligin korunmasi açisindan önemli oldugunu dile getiren Diyetisyen Canli, saglikli bir Ramazan Bayrami geçirmek isteyenler için su önerilerde bulundu: “Ramazan Ayi sonrasinda yavaslayan metabolizmayi, hizlandirmak için beslenme aliskanliklarinda bazi degisiklikler yapilmasi gerekmektedir. Ramazan Ayi boyunca dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanin da yavaslamasiyla kilo aliminda artisin gözlenmektedir. Ramazan’da, ikiye indirdigimiz ögün sayisi, Ramazan Bayrami’yla birlikte degismektedir. Gün içerisindeki beslenme seklimiz 3 ana, 3 ara ögün olmalidir. Ana ve ara ögünler arasinda 2,5 - 3 saatlik zaman diliminin yer almasi gerekmektedir. Tüm ana ögünler karbonhidrat, protein, yag, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içermelidir. Kahvalti ile ögüne baslanmali ve az az sik sik beslenilmelidir. Yemekler çok hizli degil, iyice çigneyerek tüketilmelidir. Sivi alimi arttirilmalidir. Günlük tüketilmesi gereken sivi miktarina dikkat edilmeli, diger alinan sivilar disinda günde ortalama 2-2,5 LT su içilmesi gerekmektedir. Çay, kahve ve gazli içeceklerin fazla tüketimi uykusuzluk ve ritim bozukluguna neden olacagi için bu içeceklerin asiri tüketiminden kaçinilmali, bunlarin yerine süt, ayran ve nebati çaylar tüketilmelidir. Aksam yemeklerinin hafif olmasina özen gösterilmelidir. Ana ögünlerde, yagli ve agir yiyecekler tercih edilmemeli, hamur isleri, kizartmalar ve yagli besinlerden uzak durulmalidir. Tatlilar yemekle birlikte degil yemekten sonra az miktarda tüketilmeli, hamurlu ve serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar tercih edilmelidir. Ramazan bayrami boyunca tatli, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve tüketmeye özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandi.

Seker ve kalp hastaligi ve hipertansiyon gibi kronik rahatsizligi olanlarin diyetlerine daha fazla dikkat etmesi gerektigini belirten Uzman Diyetisyen Canli, “Bu grupta yer alan hastalarin özellikle hamur isleri tüketimlerinde sinirlama yapmalari, diyabetli bireylerin sekerden uzak durmalari gerekmektedir. Saglik açisindan güvenle ve rahatlikla kullanilabilen toz tatlandiricilar ile diyabetliler kendilerine sütlü, meyveli diyabetik tatlilar yaparak nefsini köreltebilir. Herkese saglikli, mutlu bayramlar diliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile