Bayramı Okul Onararak Geçirdiler

Gedik, Sabancı ve Yeditepe üniversitelerinden 15 öğrenci ile 1 araştırma görevlisi, Kurban Bayramı'nı Diyarbakır'ın Çınar İlçesi Hiça Köyü İlkokulunu onararak geçirdi.


Hiça köyüne geçen yıl anasınıfı öğretmeni olarak atanan Resmiye Özçelik'in okulun onarıma ihtiyacı olduğunu sosyal medyada paylaşması üzerine, arkadaşları kaynak oluşturmak için çeşitli üniversitelerde kermes düzenledi.

Ezgi Akdoğan ile Safter Elmas, temmuz ayında Diyarbakır'a gelerek tadilat için Çınar Kaymakamlığı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izin aldı. 15 kişilik grup, topladığı 6 bin 500 lira ve yardım malzemeleriyle Pendik Belediyesinin tahsis ettiği otobüsle Diyarbakır'a geldi.

Hiça Köyü İlkokulu'ndaki 4 öğretmenle eksikleri tespit eden gençler işe kullanılamayan tuvaleti onarmakla başladı.

Çalışma sırasında köyün içme suyu şebekesini patlatan üniversite öğrencileri, bazı köylülerin yardımıyla tesisatı yeniden onardı.

Okula getirdikleri perde ve projeksiyon cihazıyla öğrencilere çeşitli belgeseller de izleten üniversiteliler, topladıkları kitaplar için okula kütüphane yapmak istediklerini bunun için hayırseverlerden yardım beklediklerini belirtti.

Gedik Üniversitesi Spor Bölümleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Safter Elmas, arkadaşlarıyla Diyarbakır'a severek ve isteyerek geldiklerini söyledi.

Okulun durumuna duyarsız kalamadıklarını anlatan Elmas, "Bu nedenle çok önemli bir çalışma yaptık. Ve kısa zamanda Diyarbakır'a gelerek bu okulumuzun sorunlarını çözmek için çalışmaya başladık. Kısa sürede okulun birçok sıkıntısını çözdük" dedi.

Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Ezgi Akdoğan da "Zamanımızın çoğunu çalışarak geçirdik. İşlerimizin büyük bir bölümünü bitirdik" diye konuştu.

Hiça Köyü İlkokulu Anasınıfı Öğretmeni Resmiye Özçelik ise çocuklardan bazılarının çobanlık yapması bazılarının da mevsimlik işçi olan aileleriyle çalışmaya gitmesi nedeniyle köyde eğitime ancak ekim ayında başlayabildiklerini kaydetti.

Çocuklarda tuvalet kültürünün gelişmediğini ifade eden Özçelik, şunları kaydetti:

"Köyde tuvaletler ağırlıkla dışarıda. Bu nedenle 4-5 aile bir tuvaleti kullanıyor. Çocukların tuvalet ve hijyen alışkanlığı yoktu. Yıllardır kullanılmayan tuvaletlerin onarılmasından sonra çocuklar, tuvalete sırf sıvı sabunun kokusu için ellerini yıkamaya gidiyor. Temizlik ve tuvalet alışkanlığını onarımla çocuklara kazandıracağız. Bu köyde şimdiye kadar üniversiteyi kazanan bir tek kişi var. Mehmet adlı genç önceki yıl Kahramanmaraş Eğitim Fakültesi'ni yerleşmiş, şu anda okuyor. Arkadaşlarım sayesinde okul onarıldı. Bizim de şevkimiz arttı, okulda 4 öğretmenle eğitim seviyesini yükseltmek için çalışmalarımızı hızlandırdık."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile