10 yıl önce ölüm orucu eylemlerine son vermek için cezaevlerine yönelik düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu, kapatılan Bayrampaşa Cezaevi önünde protesto edildi. Operasyonlarda ölenlerin yakınları eyleme katılarak eski cezaevinin kapısına karanfil bıraktı.
Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği (TUYAB) üyeleri kapatılan Bayrampaşa Cezaevi önünde toplanarak Hayata Dönüş Operasyonunu protesto etti. Eyleme Hukuk Dernekleri Platformu da destek verdi. "Adalet İstiyoruz'' şeklinde sloganlar atan grup açtıkları pankartlar ve kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ile tepkilerini gösterdi. TUYAB grubu adına açıklama yapan Taşkın Türkmen, yapılan operasyonların suçu ve sorumluluğunun sıradan erlere yüklenmek istendiğini belirterek, "Ancak, o katliamı planlayan
askeri ve siyasi sorumluların adı bile anılmıyor. Bunlarla birlikte sessiz kalan medyanın sorumluluğunun üstünde de hiç durulmuyor" dedi.
Hukuk Dernekleri Platformu adına konuşan Şule Recepoğlu ise operasyonlar sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 mahkumun öldüğünü hatırlatarak şöyle konuştu: "6 kadın diri diri yakılmıştır. Bu kadınların nasıl yandığı, hangi kimyasalların kullanıldığı bugün bile bilinmemektedir. Katliam o kadar vahşet dolu ve hukuka aykırıydı ki dönemin İstanbul Başsavcısı ve Cezaevi Tabur Komutanı ile müdürü olay tutanağını imzalamamıştır."
Hayata Dönüş Operasyonu'nun düzenlendiği dönemde milletvekili olan HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da eyleme katılarak gruba destek verdi. Bekaroğlu yaptığı açıklamada, ''Bugün bu katliamdan 10 yıl sonra bu davayı sonuçlandırmak için açılan bir dava var. Bunca konuşmalar ve demokrasi söylemlerine rağmen hiçbir şekilde yol alamamıştır'' dedi.
Yapılan açıklamaların ardından grup eski cezaevinin kapısına karanfil bırakıp kaybettikleri yakınları için türküler söyledi.
(MA-ÇK-HO-Y)
Bayrampaşa Cezaevi Önünde Hayata Dönüş Protestosu
10 yıl önce ölüm orucu eylemlerine son vermek için cezaevlerine yönelik düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu, kapatılan Bayrampaşa Cezaevi önünde protesto edildi