''Bazen dizilerde tecavüz sahnesi bile estetize edilebiliyor''

Alt Komisyonu Komisyon, dizi film yapımcılarını dinledi Alt Komisyon Başkanı Uslu: ''Bazen dizilerde tecavüz sahnesi bile estetize edilebiliyor'' Ay Yapım Temsilcisi Topaç: ''Başımızda Demokles'in Kılıcı gibi reyting kaygısı var'' Focus Film Temsilcisi Erişti: ''Biz, kadının dramını sömürüyoruz'' TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu, dizi film yapımcılarını dinledi

Komisyon, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun başkanlığında toplandı. Uslu, Türkiye'de kadın yönetici oranının yüzde 31'e çıktığını, kadının toplumdaki konumunun değiştiğini ifade etti. Toplumdaki bu değişimin, yaratılan dizilere nasıl yansıtılabileceğinin ele alınacağını belirten Uslu, ''Bazen dizilerde tecavüz sahnesi bile estetize edilebiliyor'' dedi.

Gerçek hayatta da şiddet olduğunu ancak bunun dizilerde nasıl ve ne amaçla verildiğinin önemli olduğunu dile getiren Uslu, ''Mesela dizilerde, evden şiddet nedeniyle uzaklaştırılan bir erkek örneği görmüyoruz'' diye konuştu. Uslu, yaptıkları araştırmada, en çok izlenen 8 dizide, bir işte çalışmayan 9 kadına karşılık bir erkek karakter olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Erler Film Temsilcisi Nuran Kuran, senaristlerinin çoğunun kadın olduğunu ifade etti. Yapımlarında kadınları toplumsal hayattaki yeriyle ilgili olumlu örnekler verdiklerini dile getiren Kuran, ''Ancak bu sorunların derinine inemiyoruz. Çünkü o zaman halk sıkılıyor'' dedi. Kuran, yapımlarında dil, din, ırk, kadın erkek ayrımı yapmadıklarını söyledi.

Ay Yapım Temsilcisi Mithat Topaç, 4 senaristlerinden üçünün, 4 yönetmenlerinden ikisinin kadın olduğunu bildirdi. ''Fatmagül'ün Suçu Ne?'' dizisinin ilk başlarda tepki aldığını belirten Topaç, ''Ancak sonradan tecavüze uğrayan birinin nasıl hayata karıştığını gördük'' açıklamasında bulundu.

Dizi yapımcılarının içerik açısından tek belirleyici olmadığını, buna televizyon yönetimleriyle birlikte karar verildiğini anlatan Topaç, bir dizinin 13 bölüm sürmesi halinde kendisini kurtarmaya başladığını, daha önce biten dizilerden ticari olarak zarar edildiğini söyledi. Topaç, ''Başımızda Demokles'in Kılıcı gibi reyting kaygısı var'' diye konuştu.

Aşk-ı Memnu dizisinde ''amcaoğlu'' karakterini yakın bir akrabaya dönüştürdüklerini, bunlara dikkat ettiklerini dile getiren Topaç, ''Dizileri önce kadınlara sevdirmemiz gerekir ki dizi devam etsin'' ifadesini kullandı. Mithat Topaç, ''Fatmagül'ün Suçu Ne?'' dizisinin Amerika'da ders olarak okutulduğunu iddia etti.

Uslu da ''Fatmagül'ün Suçu Ne?'' dizisini, eleştirilecek noktaları olmakla birlikte kötü olmayan bir içerikte bulduğunu ifade etti. -Bakanlık destek verebilir- Focus Film temsilcisi Mehmet Erişti, avukatlık ya da gerçek polisiye dizisi yapamadıklarını, bunların satmadığını belirterek, ''Biz, kadının dramını sömürüyoruz'' dedi.

Kadınların bu dizilerdeki dramları görerek kendisini ''daha güvende hissettiğini'' dile getiren Erişti, bir dizide komedi olan bölümü drama çevirdiklerini ve reytinglerinin iki kat arttığını açıkladı. TİMS Prodüksiyon Temsilcisi Oğuz Müftüoğlu, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisinin bir çok ülkede gösterildiğini ve böylece Türkiye'nin tanıtımına çok büyük katkı yaptıklarını dile getirdi.

Mint Prodüksiyon Temsilcisi Kamil Koç, dizilerin konusunun toplumda var olanlardan devşirildiğini söyledi. Koç, aile ve kadınları önceleyen projelere Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verebileceğini ifade etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile