Bbc: İran Türkiye'nin Muhaliflere Desteğini Tehdit Olarak Görüyor

BBC Farsça Servisi'nin Politika Editörü Enayet Fani, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere verdiği açık desteğin İran tarafından tehdit olarak görüldüğünü söyledi.

Türkiye ile İran arasında son günlerde yaşanan gerginliğe ilişkin izlenimlerini 'BBC Türkçe'ye aktaran Enayet Fani, iki ülke arasındaki fikir ayrılıklarının sert çatışmalarla sonuçlanabileceğini ileri sürdü.İran'ın tek endişesinin kendisi için hayati derecede önemli gördüğü müttefiki Suriye'yi kaybetmek olmadığını belirten Fani, "Tahran yönetimi, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere olduğu gibi İranlı muhaliflere de alan sağlayabileceğinden endişeleniyor olabilir." yorumunda bulundu.Gerilimin bölgesel rekabet boyutunun da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken İranlı gazeteci, "İran tecrit olmaya devam ettikçe, bölgenin büyük devleti olma arzusunun tehdit altında olduğunu hissediyor ve dönemin yükselen Türkiye'sine tepkili davranıyor." dedi.

"İran bölgedeki nüfuzunu giderek Türkiye'ye kaptırıyor." diyen Fani, Türkiye'nin Ortadoğu'da daha etkin bir rol model olduğunu ve Mısır'daki devrimin bu savla uyumlu olarak sonuçlandığını ifade etti.

BBC Farsça Servisi'nde uzun yıllar Türkiye muhabiri olarak çalışan Nefise Kohnavard ise İran halkının çoğunluğunun hala Türkiye'ye sempatiyle yaklaştığını düşünüyor. İran halkının mezhepsel kaygıları olmadığını vurgulayan Kohnavard, "Tam aksine halk, Türkiye'de de 'İslamcı' bir hükümet olduğu halde İran'la karşılaştırıldığında daha demokratik ve özgür bir ülke olmasının İran'a model olabileceğini düşünüyor." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile