Bu yazılım programının ya bağımsız denetçiler tarafından denetim altına alınması ya da bu programların muhakkak değiştirilmesi gerekir" dedi.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker'i makamında ziyaret etti. Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmede bulunan Destici, "Biz, Mısır'daki gelişmeleri yakından takip ediyor ve seçilmiş hükümete karşı yapılmış askeri darbeyi tasvip etmediğimizi çok net ifade ediyoruz. Mısır halkı dünyada ender görülmüş bir şekilde her türlü katliama rağmen direniyor, bu direnişte asla bir teröre ve şiddete bulaşmıyor. Hiçbir terör eylemi içerisinde bulunmadan haklı davalarını dile getirmeye çalışıyorlar" dedi.
Mısır'daki Mursi taraftarlarının bir çatışma içerisine sokulmak istendiğini söyleyen Destici, bu noktada yüzlerce insanın öldürüldüğünü ve tahrik unsuruna davetiye çıkarıldığını ifade etti.
Destici, Mısır'ın kaos içerisinde olmasının bütün Ortadoğu ve İslam coğrafyasını etkileyeceğine dikkati çekerek, "Buradaki net talebimiz özellikle kendi hükümetimizden söylemden eyleme geçmesi. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası örgütleri ve toplumu harekete geçirmeli" ifadelerini kullandı.
Destici, ziyaretlerinin ana gündem maddesinin Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu, siyasetin finansmanı gibi konulardan oluştuğunu ifade etti.
Seçim sistemine ilişkin hazırladıkları taslakları DSP Genel Başkanı Türker'e sunan Destici, "BBP olarak iki turlu dar bölgeli bir seçim sistemi öneriyoruz. Önerdiğimiz sisteme göre birinci turda bütün partiler seçime katılsın, ikinci turda ilk dört sırayı almış partiler seçime girmeye hak kazanır. Bu ilk dört partinin şemsiyesi altında yine kendi ad ve amblemleriyle dördün dışında kalmış partiler seçime girerler. Böylece hem baraj problemi ortadan kalkmış olur hem de daha sonra bir koalisyon olacaksa bu önceden millete gösterilir. Böylece her siyasi görüşte Meclis'te temsil imkanı bulur" ifadelerini kullandı. Seçim barajının tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini anlatan Destici, barajın başlı başına antidemokratik bir sistem olduğunu ve milletin tercihinin önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdi.
Destici, seçim döneminde siyasi partilere yapılan yardımlara ilişkin, "Siyasi partilere yapılan Hazine yardımı ve seçim yardımı ayrılsın' diyoruz" şeklinde konuştu.
DSP Genel Başkanı Türker ise, Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin, "Türkiye'nin aslında şu anda Mısır, Irak, Suriye, Libya, Tunus ve Fas sorunu var. Bu ülkelerin tamamıyla şu anda Türkiye kurumsal bazda ilişkilerini koparmış durumda. Mısır meselesinde, bir siyasi parti olarak darbenin olmaması gerektiğini söyledik. Aslında Mursi'nin seçilmesi için de darbe yapmışlardı. İnsanların yaşama haklarını tehdit altına alarak özgürlüklerini talep etmekten vazgeçmelerini istiyorum. Bu konuda yapılanlara tüm dünyanın duyarsız kalmaması ve uluslararası camianın harekete geçmesi gerekiyor" dedi.
Destici'nin seçim barajının düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamaları hatırlatan Türker, "Barajın yüksek olduğunu dile getirdik. Baraj meselesi, Türkiye'yi 12 Eylül darbesinden sonra dizayn etmek isteyen yabancıların parti dizaynına dayanmaktadır" diye konuştu.
Türker, barajı düşürülmesi gerektiğini ifade etti.
BBP tarafından hazırlanan rapora eklenmesi konusunda Destici'ye bir öneride bulunan Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2002 yılından bu yana Türkiye'de kullanılan seçim sistemindeki yazılım programları denetim dışındadır. Dünyada yazılım programlarını denetleme yetkisine sahip insan sayısı azdır. Türkiye'de bile bankaların yazılım programını denetlemek için ruhsat almış olan denetçi sayısı iki elin parmağı kadardır. Bu yazılım programının ya bağımsız denetçiler tarafından denetim altına alınması ya da bu programların muhakkak değiştirilmesi gerekir."
Bbp'den Dsp'ye Ziyaret
DSP Genel Başkanı Masum Türker, "2002 yılından bu yana Türkiye'de kullanılan seçim sistemindeki yazılım programları denetim dışındadır.