Destici, Eskişehir'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Soma'daki olay nedeniyle Türkiye'nin çok acılı günler yaşadığını söyledi.
Olaydan bir gün sonra Soma'ya gittiğini belirten Destici, "Sayılarla ilgili açıklamalar birbirini tutmuyor. Bize o zaman söylenen resmi rakamlar, 787 işçinin olduğu. 363'ü ilk anda kurtarılıyor. Daha sonra 80 civarında yaralı çıkarıldı. Sayın Bakan (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız), 301-302 olacağını ifade etti.
O zaman elimizdeki resmi bilgiler ki bu en az 344 sayısıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.
Türkiye'de madencilik ve maden işçiliğinin sorunlarının bilindiğini anlatan Destici, buna rağmen "hasır altı" edildiğini savundu.
Destici, "Bu kazalar, madenciliğin fıtratında var" denildiğini hatırlattı. Bu yaklaşımın doğru olmadığını öne süren Destici, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi yönetenlerin ve ocakları işletenlerin fıtratının sonucunu yaşıyoruz. Bunun sorumlusu kim? Birincisi, işletmeci firma, ikincisi, ocağın asıl sahibi olan devlet kurumu, üçüncüsü, denetlemekle sorumlu olan hükümetin yetkilileri ve mevzuat ki onun da sorumlusu hükümet. O halde şu anda ne yapılması gerekiyor? Bu hadiselerin yaşanmaması adına derhal bu firmanın sözleşmesi, ruhsatları iptal edilmeli. 300 kişinin öldüğü ve daha fazla olduğu tahmin edilen hadiseden sorumlu bu firma, Türkiye'de ocak işletememeli. İkincisi, Türkiye'de ne kadar kömür, maden ocağı varsa Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarındaki şartlara sahip değilse tamamı kapatılmalı, o şartlara haiz hale gelene kadar ruhsatları dondurulmalıdır. Üçüncüsü, burada sorumluluğu olanlar için derhal hukuki süreç başlatılmalı ve en ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır. Bağımsız uluslararası denetim kurulları gelsin, denetlesin. Hem olayın nereden kaynaklandığını açıklasın hem de mevzuattaki eksiklerimizi, kimin hatalı olduğunu ortaya koysun. Ancak o zaman şeffaf ve doğru bir iş yaptığınıza karar veririz."
Destici, olay sonrası yürütülen çalışmalardan dolayı Sağlık Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Türk Kızılayına teşekkür etti. Bakan Yıldız'ın koordinasyon çalışmalarına işaret eden, "Özellikle Enerji Bakanımız Taner Yıldız, hem özverili olarak duruşu hem de yapıcı ve gerçekten bütün Türkiye'ye beğeni sunan tavrı ve anlayışıyla teşekkürü hak etti" diye konuştu.
Maden işçilerine düşük ücretler verildiği iddialarını anımsatan Destici, "Avrupa'da 2 bin avro civarında, bizde 900 lira, en yükseği bin 600 lira alıyor. IMF'ye borç verecek kadar zengin bir ülke haline geldiysek niye kendi işçimizi, hem de maden işçimizi 900 liraya mahkum ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bbp Genel Başkanı Destici Açıklaması
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili, "Bu hadiselerin yaşanmaması adına derhal bu firmanın sözleşmesi, ruhsatları iptal edilmeli. 300 kişinin öldüğü ve daha fazla olduğu tahmin edilen hadiseden sorumlu bu firma, Türkiye'de ocak işletememeli" dedi.