BBP Lideri Destici’nin Hatay Ziyareti

BBP Lideri Destici’nin Hatay Ziyareti

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Sıfır sorun politikası, komşularla yüzde yüz sorun haline geldi" dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Hatay'a gelen BBP Genel Başkanı Destici, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Gün içerisinde bir araya geldiği nakliyeci sektörü temsilcileri ve Suriyeli Türkmen temsilcilerinin sorunlarından bahseden Destici, Türkiye’nin Suriye’de sahipsiz bırakılan Türkmenlere sahip çıkmasının her şeyden önce bu bölgenin çıkarları için önemli olduğunu söyledi.

Hükümetin Suriye politikasının bazen iyi işlediğini belirten Destici, Suriye politikasının zaman zaman başarısızlığa uğradığını söyledi.

Destici, “Hiçbirimiz Suriye ve Türkiye’nin bu konuma gelmesini ve bu sürecin bu şekilde işlemesini istemezdik. Bizim görüşümüz, hükümetin bugüne kadar uyguladığı Suriye politikaları dönem dönem doğruluk arz etse de, dönem dönem başarılı olmuş olsa da, bazı politikaların başarısızlıkla sonuçlandığını görüyoruz. Sürecin bu noktaya ulaşması, hükümetin bu süreci görememesidir. Bunun için de komşularla sıfır sorun diye geliştirdi ama bu süreç sorunları arttırdı. Türkiye’nin ihraç yaptığı ilk 5 ülke arasında İran ve Irak var. Fakat şuanda iki ülkeyle de neredeyse savaş halindeyiz. Özellikle nakliyecilerimi bu politikalardan dolayı sıkıntı yaşatıyor” dedi.

Suriyeli Türkmenlerin yeni oluşumlarda temsil edilmemesinin hata olduğunu ve hükümetin Türkmenleri sahipsiz bıraktığını belirten Destici, şöyle devam etti: “Suriye’deki Türkmen varlığı bizim için son derece önemli. Türkiye’de bir Suriye Ulusal Meclisi oluşturuldu. Bunun içerisinde her etnik kökenden insan var; ama ne hikmetse sadece Türkmen yok. Türkmenlerin Suriye’deki nüfusu 3.5 milyondur. Bunların yaklaşık 2 milyonu Türkçe konuşuyor. Nasıl oluyor da Türk hükümeti bu duruma sessiz kalıyor. Suriye’de Esad sonrası Türkmenler oradaki belli grupların insafına mı bırakılacak. Türkiye acilen bu konuda adımlar atmalı, oradaki Türkmen varlığını korumalı, bu Türkmenlerden çok buradaki Türkmenleri korumaktır. Bunu yapmazsak, orada oranın terör yuvası oluşmasına izin verirsiniz. Elbette ki bütün zorda olanlar için elimizden geleni yapacağız. Bizim oradaki önceliğimiz Türkmen varlığını korumaktır. Buradan hükümeti uyarıyorum, her türlü oluşumda mutlaka Türkmenler en üst seviyede temsil edilmeli ve desteklenmelidir. Bunu söylerken diğer gruplar desteklenmesin demiyorum. Ama buradaki sahipsiz tek grubun Türkmenler olduğunu görüyoruz. Burada her kesimden grupların temsilcileriyle görüştük, il başkanımız da daha önce görüşüp bilgi aldı. Onların da fikirlerini alıyoruz. Sonuç olarak oradaki en sahipsiz grup olan Türkmenlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çiziyoruz.”

Arap Baharı sürecinin iyi yürütülmediğini ve bu sürecin ‘sıfır sorun politikası’nı yok ettiğini belirten Destici, “Arap Baharı denilen süreç Türkiye’nin komşularla sıfır sorun politikasını yerle bir etti. Komşularla yüzde yüz sorun haline geldi. Türkiye bu noktaya neden geldi bunu eleştirebiliriz. Bugün toplumda Suriye ile ilgili sorular yöneltildiğinde toplumun büyük kesimi müdahaleye karşı. Hatay’ın bu konuya bakış açısı çok farklı. Hatay’da Nusayri, Arap, Türkmen her kesimden vatandaşlarımız yaşıyor. Tüm bu farklılıklara rağmen birlik ve bütünlüğünü bozmamış, bunu yüzde yüz korumuş bir ilimiz. Özellikle Hatay’ın bu süreçten birebir etkilendiği bir gerçek. Suriye ile dış ticaret hacmimiz düştü. Pek çok işyeri kapanma noktasına gelmiş veya işten çıkarmalar olmuş.”

Bu süreçte yaşanan terör olaylarına da değinen Destici, “Problem sadece ekonomik değil, Türkiye’nin canını yakan bir terör belası var. Suriye’deki olayların başladığından buyana Türkiye’deki terör olayları da arttı. Türkiye bu süreçteki en fazla kaybını bu şekilde verdi. Yol yakınken her iki ülkenin ve vatandaşların menfaati doğrultusunda bir süreç başlamalıdır. Türkiye ciddi tehlikeyle karşı karşıyadır. Sınırı geçenlerin kontrolsüz ve kimliksiz bir şekilde girişlerine izin vermemelidir. Mutlaka PKK bunların arasında Türkiye’ye terörist gönderir. Türkiye’nin buna müsaade etmemesi ve dikkatli olması gerekir. Çünkü PKK Suriye’de Esad’ı destekliyor” şeklinde konuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindekiler, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile esnafı ziyaret ettikten sonra Hatay’dan ayrıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile