Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın (BBT) sahnelediği, Zehra İpşiroğlu’nun gerçek yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı, Ayla Algan’ın yönettiği Lena, Leyla ve Ötekiler oyununun galası yapıldı. Oyun Sovyet Rusya döneminde çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını yaşamış bir kadının yaşadığı aşkın peşinden Türkiye’ye gelişini ve buraya uyumlanma çabalarını anlatıyor. Çok sayıda seçkin edebiyatçı ve sanatçının katıldığı galanın en ilgi gören kişisi ise oyunun gerçek kahramanı, olan ve oyunu duygulanarak seyreden Lena idi.
OYUN, YAKIN TARİHE IŞIK TUTUYOR
’Lena, Leyla ve Ötekiler’ oyunu 1989 sonrası dünyada pek çok farklı alanda önemli bir sorgulama alanına dönüşen ’göç ve kimlik’ meselesine kadın penceresinden bakıyor. Sovyet Rusya döneminde çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını yaşamış bir kadının yaşadığı aşkın peşinden Türkiye’ye gelişi ve kendini kültürel uyumlanma çabası ile burada var etmeye çalışması dünya tarihinin yakın dönemine de ayna tutuyor. Çernobil Nükleer Santrali’nin patlaması sonucu yaşanan büyük kayıplar, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ile dünyanın geçirdiği dönüşüm ve küresel bir şehir olarak büyüyen İstanbul, kentte merkezin dışında oluşan yoksul kenar mahalleler, o bölgelerde yükselen muhafazakarlık gibi tarihsel süreçler bir kadının göç ve kimlik arayışının paralelinde ilerliyor.
Oyun, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından kapitalizmin en güçlü araçlarından birine dönüşen küreselleşme fikri için de önemli sorular barındırıyor. Bu büyük vaad mobil yaşam, çok kültürlülük, dünyanın küçülmesi gibi söylemleri içeriyor.
Bbt'de 'Lena, Leyla Ve Ötekiler' Oyununun Galası Yapıldı
Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın (BBT) sahnelediği, Lena , Leyla ve Ötekiler oyununun galası yapıldı.