BDDK, Bankalar Için Yesil Finans Yol Haritasini Belirledi

BDDK Baskani Mehmet Ali Akben: 'Bu belgenin temel amaci, önümüzdeki dönemlerde Türk bankacilik sektörünün sürdürülebilir bir bankacilik altyapisi kurmasi için gereken genel 2 strateji ve politikalarin belirlenmesidir' 'Strateji Belgesi'nde ortaya konulan politikalar, sürdürülebilir bankacilik faaliyetlerinin, sektörün mali saglamligini da koruyarak gelistirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda atilacak adimlarin reel sektörün yesil dönüsümü için uluslararasi piyasalardan uygun maliyetli kaynak saglanmasina da katki sunmasini beklemekteyiz'

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Yesil Mutabakat Eylem Plani" kapsaminda bankalar için yesil finans yol haritasini belirledi.

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, "Yesil Mutabakat Eylem Plani" kapsaminda hazirladigi "2022-2025 Sürdürülebilir Bankacilik Stratejik Plani" BDDK'nin internet sitesinde yayimlandi.

Buna göre, 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan 2021/15 sayili Cumhurbaskanligi genelgesi ile duyurulan "Yesil Mutabakat Eylem Plani"nin "3.2.5. Sürdürülebilir Bankaciligin Gelistirilebilmesine Yönelik Bir Yol Haritasinin Belirlenmesi" eylemine iliskin olarak hazirlanan "Sürdürülebilir Bankacilik Stratejik Plani", Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 24 Aralik 2021 tarih ve 9999 sayili karari ile kabul edildi.

Sürdürülebilir Bankacilik Stratejik Plani kapsaminda sunlar amaçlaniyor:

"Paris Iklim Anlasmasi kapsaminda ülkemizce verilen taahhütlerin ve ilan edilen plan ve politikalarin etkili sekilde hayata geçirilebilmesinde iklimle baglantili risk ve firsatlari etkin sekilde yönetebilen ve sürdürülebilir yatirim ve projeler için gerekli finansmani uygun kosullarda saglayabilen bir finans sektörünün tesis edilmesine, Avrupa Birligi Yesil Mutabakati ve 55'e Uyum Paketi uyarinca sinirda karbon düzenlemesi mekanizmasinin mali yükümlülükler dogurmaya baslayacagi ve ülkemiz ekonomik ve finansal sistemi için önemli bir geçis tarihi olan 2026 yilindan önce bankacilik sektörümüzün gerekli adaptasyonu saglamasina, basta bankacilik sektörü olmak üzere finansal sistemin giderek daha fazla maruz kalmaya basladigi iklim degisikligine bagli fiziksel riskler ile düsük karbon ekonomisine geçise bagli geçis risklerinin ölçülmesi, analiz edilmesi ve yönetilmesine yönelik aksiyonlara yer verilmis olup 'sürdürülebilirlik' basligi altinda küresel yatirim stratejilerinde yer alan çevresel, sosyal ve yönetisimsel ölçütlerin bankacilik sektörümüz tarafindan daha fazla dikkate alinmasi ve bu sayede yurt disi yesil finans piyasalarindan daha fazla faydalanilmasi amaçlanmaktadir."

"2022-2025 Sürdürülebilir Bankacilik Stratejik Plani" metnine file:///C:/Users/aa/Downloads/kurumHakkinda_0005_0028.pdf baglanti adresinden ulasilabiliyor.

- "Karbon saliminin acil bir sekilde azaltilmasi gereklidir"

BDDK Baskani Mehmet Ali Akben, Sürdürülebilir Bankacilik Stratejik Plani'na iliskin yaptigi degerlendirmede, dünyanin iklim degisikligine bagli ciddi bir tehdit altinda bulundugunun artik inkar edilemez bir gerçek oldugunu belirtti.

Bu durumun etkilerini her geçen gün daha sik görülen asiri hava olaylari, büyük orman yanginlari ve toprak kaymasi veya sel gibi hava ile ilgili dogal afetlerden de hissettiklerini aktaran Akben, iklim degisimini durdurmaya yönelik politikalarin küresel bazda dogru bir sekilde belirlenmesinin ve hizli bir sekilde uygulanmasinin büyük önemi oldugunu vurguladi.

Bu noktada en önemli konunun küresel isinmanin en önemli sebebi olan karbon saliminin azaltilmasi oldugunu belirten Akben, sunlari kaydetti:

"Mevcut üretim süreçlerinin neden oldugu emisyonun ve özellikle de karbon saliminin acil bir sekilde azaltilmasi gereklidir. Paris Iklim Anlasmasi ile hemen hemen tüm dünya ülkeleri karbon emisyonlarini önümüzdeki yaklasik 30 yillik süreçte sifirlamayi taahhüt etmis durumdadir. Bu oldukça iddiali, hayata geçirilmesinde birçok zorluklar bulunan ancak zorunlu bir ekonomik dönüsüm sürecini ifade etmektedir. Diger taraftan, 2019 yilinda yayimlanan Avrupa Yesil Mutabakati ve bu metnin tamamlayicisi olan Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi, AB üyesi ülkelere ve bu ülkelerde dis ticaret yapan diger ülkelere daha erken dönemlerde çesitli önlemler almayi zorunlu hale getirmektedir."

- "Yesil finansman faaliyetlerine yönelik çabalar her geçen gün artmaktadir"

Mehmet Ali Akben, tüm dünyada yesil finansman faaliyetlerine yönelik çabalarin her geçen gün arttigini, bunun ilk nedeninin yesil dönüsüm yatirimlari için ciddi bir finansman kaynagina ihtiyaç duyulmasi oldugunu vurguladi.

Türkiye'de yesil dönüsümün genel stratejisi ve adimlarinin Temmuz 2021'de yayimlanan "Yesil Mutabakat Eylem Plani" ile belirlendigini aktaran Akben, "Söz konusu Eylem Plani'nda Kurumumuza da Sürdürülebilir Bankacilik Strateji Belgesi'nin hazirlanmasi görevi verilmistir. Bu belgenin temel amaci, önümüzdeki dönemlerde Türk bankacilik sektörünün sürdürülebilir bir bankacilik altyapisi kurmasi için gereken genel 2 strateji ve politikalarin belirlenmesidir. Bu baglamda, strateji belgesinin hazirlanmasinda ilgili taraflarla, özellikle de Türkiye Bankalar Birligi ve Türkiye Katilim Bankalari Birligi üyesi bankalarla yakin is birligi yapilarak sektör temsilcilerinin katkisinin alinmasina önem verilmistir." ifadelerini kullandi.

Sürdürülebilir Bankacilik Strateji Belgesi'nde öncelikle sürdürülebilir bankacilik altyapisinin kurulmasina odaklanildigini, uluslararasi standart ve uygulamalar çerçevesinde bankalarin sürdürülebilirlik faaliyetlerinde esas alacaklari usul ve esaslara iliskin yaklasimlara yer verildigini bildiren Akben, sunlari kaydetti:

"Diger bir deyisle, ilk olarak muhtemel sürdürülebilir bankacilik düzenleme çerçevesinin stratejisi belirlenmektedir. Ikinci olarak, Strateji Belgesi'nde sürdürülebilirlik risklerinin yönetilmesine iliskin genel yaklasimlar ortaya konulmaktadir. Bunun için dokümanda Türk bankacilik sektörünün, fiziksel riskler, geçis riskleri ve itibar riskleri olarak siniflandirilan 'iklimle baglantili finansal risklerinin' sayisallastirilmasi, ölçülmesi ve analizi için temel ilkeler belirlenmektedir. Strateji Belgesi'nde ortaya konulan politikalar, sürdürülebilir bankacilik faaliyetlerinin sektörün mali saglamligini da koruyarak gelistirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda atilacak adimlarin reel sektörün yesil dönüsümü için uluslararasi piyasalardan uygun maliyetli kaynak saglanmasina da katki sunmasini beklemekteyiz. Bu itibarla, Sürdürülebilir Bankacilik Strateji Belgesi'nin ülkemiz ekonomisinin gelisimine, bankacilik sektörümüze ve iklim krizi ile mücadele sürecine faydali bir metin olmasini temenni ediyor, hayirli olmasini diliyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile