Tevfik Bilgin , Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi 2010 : Krizden Mali İstikrara konulu zirvenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı . Yurt dışından banka almak isteyen Türk yatırımcı için kolaylıklar yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine sektör otoritesinin başkanı Bilgin , " Bu kurumlara diyebiliriz ki ' Yurt dışında şube açan ya da banka kuran bir bankanın oraya yatırdığı para şöyle algılanır ' . Bunları dizayn ederiz . Bu tatlandırıcılar içinde en önemlisi , BDDK ' nın böyle güzel girişimlerde bulunan bankacılarımıza göstereceği güler yüzdür . " dedi .
Bilgin , Kosova , Bosna-Hersek , Bulgaristan , Yunanistan , Makedonya , Suriye , Kazakistan ya da diğer ülkelere bankaların gidip yatırım yapmalarının memnuniyet verici olacağını kaydetti . " Türkiye bankacılığı büyüyecekse çevre ülkelerdeki operasyonlarla büyüyecek . " ifadelerini kullandı . Gazetecilerin yabancılara bankacılık lisansı verilmesiyle ilgili bir sorusuna da ' ' Türkiye ' de sermaye yeterliliği var . Genç nüfus fazla . OECD ülkeleri arasında bankacılığına tek kuruş yatırmamış ülke . Bu kulübe girmek de maliyetli olmalı . Herkes girmemeli . Şartları inceledikten sonra para yatırmalı . Bu para o grubun ya da o bankanın , kişilerin Türkiye ' ye olan inancını gösterir . Biz o parayı cebimize atmıyoruz . O para o bankaların parası , kasada duracak . İsterse hazine bonosu alacak , isterse yurtdışında yatırım yapsın , isterse yurtiçinde yatırım yapsın . Ama o parayı görmek istiyoruz . " karşılığını verdi . Türkiye ' ye sermaye girişini önemsediklerini kaydeden Tevfik Bilgin kendileri için Körfez , kuzey , güney ya da doğu ile batının bir farkının olmadığını dile getirdi .
BİLGİN ' E ÇAY İÇMEYE 4 MÜDÜR YARDIMCISI GELDİ
BDDK Başkanı Bilgin , bankaların genel müdür ve müdür yardımcılarına yönelik çay davetinin nasıl karşıladığının sorulması üzerine , çağrıyı yaptığı toplantıdan bu yana 4 genel müdür yardımcısının kendisini ziyarete geldiğini açıkladı . Yüz yüze görüşmenin önemine vurgu yapan Bilgin , başka bankalardan ayrılanlara nedenlerini , ayrıldıkları bankayı sorduklarını , bu bilgileri kendi bilgileriyle birleştirdiklerini , çıkışta da bankacılık kanunu hediye ettiklerinin altını çizdi .
Özellikle kriz döneminde bankacıları test etmenin daha kolay olduğunu belirten Bilgin , şöyle konuştu :
' ' Gerek birbirleriyle uyum , gerekse otoritelerle uyum , gerekse 2001 yılında yapılan bazı yanlışlara baktığımızda bankacılarımız bana göre iyi bir test verdi . Elbette bazı küçük yanlışlıklar olmuştur , kredilerle ilgili vesaire . Ama genel olarak bankacılarımız tavrı bana göre olumludur . Sonuçta çay içmek için bir genel müdür ya da genel müdür yardımcısı atandığında herhalde beni kırmayacaklardır . Şu ana kadar 4 kişiyle çay içtik . Bundan sonra da devam eder . Ben çay içmelerden çok şey öğrendiğimize inanıyorum . Ben zamanımı ayırdığıma göre , onlar da zamanını ayıracaktır . ' '
BANKALARA TAHVİL İZNİNİN ELİ KULAĞINDA
Tevfik Bilgin , tahvil ihracına ilişkin bir soruya ise " Aldığımız kararlarda bankalarımızın sağlıklılığı bizim için birinci öncelik . Bunu yaparken elbette pasifin ve pasifin vadesinin de büyümesini istiyoruz . Tahvil ihracı , pasifin çeşitliliği ve vadesini artırabilir . Bunu kabul ediyoruz , ama şunu yapmak istiyoruz . Bankaların bu konudaki taleplerinde her bankayı ayrı ayrı analiz edelim ya da bir şablon oturtalım . Bankaların adale gücüne göre ; bu sermaye yeterlilik rasyosu olabilir , likidite olabilir , karlılığı olabilir , takibe dönüşüm oranı olabilir . Her bankaya o şablona göre belli bir tutarda izin verelim . Bu konuda çok gecikmeyiz . ' ' cevabını verdi .
" ERTELENMİŞ TALEP VAR , TÜKETİCİ KREDİLERİ ARTAR "
Tüketici kredilerine ilişkin bir soruya karşılık da Tevfik Bilgin , 2010 Mayıs sonu itibariyle 5 aylık kredi büyümesinin yüzde 12 , 4 olduğuna işaret ederek , bu dönemde rakamların tüketici , KOBİ ve kurumsal kredilerinin geçen seneye göre artarak büyüdüğünü gösterdiğini bildirdi . Üst kurulun başkanı , " Biz bu büyüme trendinin bu yılın devam eden aylarında da süreceğine inanıyoruz . Çünkü ertelenmiş bir talep var , firmalar çalışmaya başladı , stoklar eridi . Dolayısıyla bu kredi büyümesi , bu yılın sonunda belki de yüzde 15 ' leri aşacaktır , yüzde 20 ' lere yaklaşabilecektir . Bankacılık büyürse Türkiye büyür . Tahmin edilen yüzde 6-6 , 5 büyümeler , bankacılık büyürse olacaktır . Bunun ilk sinyalleri de banka kredileri tarafından verilmektedir . " açıklamasını yaptı .