Bdp‘de "Kadın Aday" Sıkıntısı

Barış ve Demokrasi Partisi‘nde (BDP) yaklaşan genel seçimler öncesinde adaylık tartışmaları yoğunlaşıyor.

Yüzde 10‘luk seçim barajı nedeniyle 12 Haziran 2011‘deki seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı alan BDP‘de yaklaşık 200 kişinin aday adaylığı için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Geçen seçimlerde seçilmiş olan belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve il başkanlarını aday göstermeme kararı aldığı belirtilen BDP‘nin, 18 Mart 2011 tarihinde sona erecek başvuruların ardından 21 Mart 2011‘den sonra adayları kamuoyuna açıklayacağı kaydedildi.

BDP‘nin Genel Merkezi‘ne davet edilen Akın Birdal, Ufuk Uras, Osman Özçelik, Nuri Yaman, Hamit Geylani, Fatma Kurtulan, Şerafettin Halis, Bengi Yıldız, Nezir Karabaş ve Sevahir Bayındır‘ın 12 Haziran seçimlerinde tekrar aday gösterilmeyeceği öne sürüldü.

PKK‘nın, Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Bingöl, Van ve Hakkari gibi kentlerde aralarında cezaevlerinde bulunan terör örgütü mensuplarının da aday gösterilmesi yönündeki talebinin, BDP yönetiminde ve tabanında rahatsızlığa neden olduğu öğrenildi. Bu kapsamda BDP Genel Merkezi‘nce yapılan çalışmalar kapsamında 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerinde Adana‘da gösterilecek tek adayın "kadın" olacağı açıklandı.

BDP Adana İl Teşkilatı ve Seyhan İlçe Teşkilatı‘nın, BDP Genel Merkezi‘nin bu kararına "Kadın kotası nedeniyle Adana‘dan ve bazı ilçelerden kadın aday gösterilmesi kararının kabul edilemez olduğu" yönünde sert tepki gösterdikleri ve "kadın aday" konusunda ısrarlı olunması durumunda, BDP il ve ilçe teşkilatlarından toplu olarak partiden istifa edeceklerini belirttikleri kaydedildi.

Öte yandan BDP yetkilileri ise partide kadın aday sıkıntısı yaşandığının doğru olmadığını açıkladı. BDP‘de cinsiyet kotasının yüzde 40 olduğu belirtilirken, 12 Haziran seçimlerinde 35-40 civarında bağımsız aday gösterilmesinin planlandığı, bunların 10-12‘sinin kadın aday olacağı bildirildi. Kadınların BDP‘den aday adaylığı konusunda yoğun ilgisinin bulunduğunu bildiren parti kaynakları, "Kadın aday enflasyonu var. Kadınlar, erkeklerle adaylık için yarış halinde. En az 10 kadın aday gösterilecek ancak

başvuru bu sayının iki-üç katı civarında" değerlendirmesini yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile