Anayasa değişikliği için kilit parti durumuna gelen BDP seçim barajının düşürülmesi yanısıra TCK ve TMY’de de değişiklik istedi. BDP’li Yıldız, “Hükümetin Kırk katır mı kırk satır mı yaklaşımını kabul etmiyoruz” dedi.
Anayasa değişikliği paketinin Meclis’ten geçmesi ve referanduma gidebilmesi için kilit hale gelen BDP’li vekiller AKP’nin hazırladığı anayasa değişiklik paketinin demokratikleşmeden uzak olduğunu ileri sürüyor. BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız taslağın, “BDP’nin kırmızı çizgileri sadece seçim barajının düşürülmesi ve hazine yardımı almakla sınırlı değildir” dedi.
Bunlara ek olarak taş atan çocuklar yasası olarak bilinen düzenleme ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 2, Türk Ceza Kanunu’nun 4 maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, “Siyaset yapmamızı engelleyen mevcut düzenlemeler kaldığı sürece, Anayasa değişikliğine destek vermemiz mümkün değildir. Bu mevcut yasalar nedeniyle yöneticilerimiz, milletvekillerimiz ve çocuklarımız hakkında davalar açılıyor” diye konuştu.
SÜRECİN BİR PARÇASI OLAMAYIZ
AKP’nin teklifinde parti kapatmaları zorlaştırdığı gibi bir izlenim yaratılmasına karşın TCK’daki “odak” ifadesi ve ilgili mevcut yasalarla, parti kapatmaların geçerliliğini koruduğuna işaret eden Yıldız, şöyle konuştu: “Demokratikleşme bir bütün olmalıdır. Taslağa bu haliyle destek vermemiz ve sürecin bir parçası olmamız mümkün değildir. Değişiklik teklifine önerilerimizi sunarız ancak bir demokratikleşme paketi olarak getirilmelidir. Başka türlü destek vermemiz mümkün değil.”
Yıldız, teklif ile siyasi yasaklı Türk ve Tuğluk’un tekrar Meclis’e dönebilmelerinin yolunun açılacağı yönündeki tartışmalara ilişkin partisinin tavrını ise şöyle açıkladı: “Ahmet Türk ve Tuğluk, neden ceza aldılar? Neden hala yargılanıyorlar? Çünkü toplumun demokratik hak ve taleplerini dile getirdiler. Türk ve Tuğluk’a çok büyük saygı duyuyoruz. Meclis’e dönmelerinden mutluluk duyarız. Biz ’kırk katır mı, kırk satır mı?’ yaklaşımını kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımız tekrar parlamentoya dönerlerse mutluluk duyarız. Ama bizim toplumun tümü için demokratik temel hak ve özgürlük taleplerimizi istisnai hükümler değiştirmez.” Yıldız kendi “demokrasi paketlerini pazartesi açıklayacaklarını da söyledi.
BDP’NİN 6 DEĞİŞİKLİK İSTEĞİ
1 Abdullah Öcalan’ı övme: TCK’nın 215’inci maddesindeki, “suçu ve suçluyu övme”nin değişmesi isteniyor. (Osman Baydemir ve 52 başkan bu maddeden ceza aldı. Birçok BDP yöneticisi ise Abdullah Öcalan’a “Sayın” dediği için yargılanıyor.)
2 Tahrik suçu: TCK’nın 216. maddesinde yer alan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu düzenliyor. Eski TCK’daki ünlü 312’nci madde. (Özellikle Güneydoğu’da meydana gelen olayların ardından BDP’li parti yöneticileri belediye başkanlarına bu suçlama da yöneltiliyor.)
3 ’Taş atan çocuklar’: İktidarın değişiklik için tasarısı hazırladığı TCK’nın 220. maddesi. Madde üye olmadan örgüt için suç işlemeyi’ de düzenliyor. Yeni tasarıyla çocukların bu kez çocuk mahkemesinde yargılanacağını ileri süren BDP daha köklü bir çözüm bulunmasını istiyor.
4 Devlet güvenliği: TCK’nın 314. maddesinde yer alan “Devlet güvenliği ve anayasal düzene karşı silahlı örgüt kurmak ve üye olmayı” suç sayan düzenleme. Son aylarda KCK üyesi olduğu iddiasıyla çok sayıda BDP yöneticisi tutuklandı. Tutuklananları bu maddeyle suçlanıyor.
5 Örgüt amblemi: Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesindeki ’terör örgütüne ait amblem ve işaretleri taşıyanlara’ 10 yıl hapis öngören düzenleme. (Nevruz gösterileri ve parti toplantılarında gözaltına alınan ya da soruşturulanlara yöneltilen suçlama.)
6 Finansal destek: ”Terör örgütlerine para ve mal toplama, fon sağlama“ suçlarını düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 8’inci maddesi. (KCK operasyonunda tutuklanan BDP’lilere yöneltilen bir başka suçlama.)
BDP'den Anayasa paketine destek şartı
AK Parti tarafından gündeme getirilen Anayasa Değişiklik Paketi'ne muhalefet tarafından gelen olumsuz destek sonrası kilit parti durumuna gelen BDP, pakete destek vermek için şartlarını sıraladı.