BDP Eş Başkanı Kışanak: Ana dilde konuşma demokratik bir hak

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, ana dilde konuşmanın demokratik bir hak olduğunu savunarak, bir halkın dilini engelleme zihniyeti taşıyan herkesi şidde

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, ana dilde konuşmanın demokratik bir hak olduğunu savunarak, bir halkın dilini engelleme zihniyeti taşıyan herkesi şiddetle kınadığını söyledi.

BDP Meclis grup toplantısı, Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'ın Kürtçe açılış konuşması ile başladı. Yıldız'ın, Kışanak'ı, grup toplantısını yapmak üzere kürsüye Kürtçe çağırması da dikkat çekti.

Kışanak, konuşmasında, Erbil'e gitmeleriyle spekülasyon demenin ötesinde haberler çıktığını ileri sürerek, haberlerin gerçekle alakası olmayan, yalanlamaya gerek olmayan, gayri ciddi haberler olduğunu savundu.

Diyarbakır'da görülen KCK davasının yaklaşık yirmi gündür devam ettiğini söyleyen Kışanak, arkadaşlarının hala savunmalarını yapamadıklarını öne sürerek, oyalama, sürüncemede bırakma yaklaşımı gördüklerini söyledi.

Kışanak, Kürt sorununu dağda silahla bitirmeye çalışanların bu sorunu mahkeme koridorlarına taşıyarak cezayla tehditle bir operasyon yürütülmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Dünyanın her yerinde insanların kendi dillerini kullandığı öne süren Kışanak, "Bizim ülkemizde bu ülkenin yurttaşları kendi ana yurdunda kendi diliyle savunma yapamıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir." diye konuştu.

Eylemsizlik sürecinin fiili olarak ölümleri durdurmasının hükümetin tutumuna bağlı olduğunu ileri süren Kışanak, operasyonların durmasının ölümlerin durmasını engelleyecek yaklaşımlardan olacağını söyledi.

Kışanak, 12 Eylül ile hesaplaşma konusunda hükümetin referandumdan sonra konuşmadığını savunarak, "Eğer darbecilerle hesaplaşılmak isteniyorsa bunun arkasına siyasi irade konulması gerekiyor." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile