BDP Genel Başkanı Demirtaş'tan Talabani ve Ensarioğlu'na: Müsaade edin de Kürtlerin temsilcileri konuşsun

BDP Genel Baştanı Selahattin Demirtaş, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin 'İki dil için çok erken' ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ga

BDP Genel Baştanı Selahattin Demirtaş, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin 'İki dil için çok erken' ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nun 'Demokratik özerklik gereksiz, Kürtler istemiyor' şeklindeki demeçlerine Diyarbakır'dan yanıt verdi. Demirtaş, "Bu onların görüşleridir ama müsaade etsinler Kürtler adına temsilcileri konuşsun." dedi.

Diyarbakır'da konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün bir gazetede yer alan 'Referandumda oy kullanmayan 5 yıl içinde yapılacak seçimlerde aday ve seçmen olamaz' şeklindeki haberi değerlendirdi. Demirtaş, "Bunlar tümüyle spekülatif özellikle BDP seçmenini tedirgin etmeye yönelik haberler. Boykot da oy kullanmak kadar demokratik bir haktır. Bunlar tümüyle kafa karıştırmaya yönelik şeylerdir. Birileri ıslarla BDP ve seçmeni seçime sokmak istemiyorsa devletin böyle bir projesi varsa ki geçmişte olmamış şeyler değil, geçmişte partilerimiz bombalandı, milletvekillerimiz öldürüldü, ellerinden gelen büyün gayreti gösterdiler. Türkiye demokratik çözüm zemini yaratılmak isteniyorsa bu spakülasyonlardan vazgeçilmesi lazım. Referandumda oy kullanan da kullanmayan da her zaman oy kullanma hakkına sahiptir. Anayasa'da böyle bir şey yok." dedi.

"ORTAK VE RESMİ DİLİMİZ TÜRKÇE'DİR"

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ' İki dil için çok erken' ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nun 'Demokratik özerklik gereksiz, Kürtler istemiyor' şeklindeki açıklamaların sorulması üzerine Demirtaş şunları söyledi: "İki dil ile ilgili tartışmalar devam ediyor ama bazı muhalefet kesimleri bir gerçeği gözden kaçırıyor. Burada iki dil zaten vardır. Biz bunu görünür kılmaya rahatlatmaya çalışıyoruz. Efendim bunlar ikinci bir dil yaratmaya çalışıyorlar böyle bir söylemi kabul etmiyoruz. Burada iki dilli yaşam var zaten. Türkçe var Kürtçe var. Hatta bazı bölgelerde Süryanice var. Türkiye'nin her yerinde çok dilli bir yaşam var. Ama Doğu ve Güneydoğu'da Kürtçe yasaklı hale getirilmiş. Dolayısıyla bunları kırmaya çalışıyoruz. Belediyelerimizin bu konuda yaptığı her çalışma meşrudur yasal zemini vardır. Kendi anadili ile ilgili olarak çalışma yapmak bunu eğitim dili yapmak için çalışmak bir haktır. Bunu empati yaparak anlayabiliriz. Bu iki dil meselesi bizim için vazgeçilmezdir. Bir halk anadilinden vazgeçemez. Bunu herkes kafasına yazsın. Türkiye'de ortak dil ve resmi dil Türkçedir. Ama bölgelerdeki ana dil önündeki bütün engeller de kaldırılmalıdır. Kamusal alanda kullanılmasının önü açılmalıdır. Bu Türkiye'nin her yerinde olmalıdır. Ortak dilimiz Türkçe'dir bunu herkes zaten öğreniyor."

Talabani'nin açıklamalarına değinen Demirtaş, "Bunun zamansız olduğu konusuna katılıyorum. Evet zamansız olmuştur. 30-40 yıl geç kaldık. Geç kalmaktan dolayı bir zamansızlık vardır. Ben özellikle Kürt halkından geç kaldığımız için özür diliyorum. Bırakın artık bu zamanı değil, 5 yıl daha bekleyelim, ama biz 40 yıl geç kaldık. Bu onların görüşleridir ama müsaade etsinler Kürtler adına temsilcileri konuşsun. Kendisinin talebi olmayabilir temsil ettiği odanın ve işadamların talebi olmayabilir saygı duyarız anlamlıdır da. Ama biz 'bütün Kürtlerin talebi budur' demiyoruz. Kimse de 'hiçbir Kürt bunu istemiyor' demesin. Bize oy verenler ve vermeyenlerin önemli kısmı demokratik özerkliği çözüm olarak görüyor. Sadece Kürtler değil Türkler artık görüyor, Demokratik özerlik tartışmasını gerektiğini söylüyor. " şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile