BDP Batman il örgütü tarafından düzenlenen 'Anayasa Değişikliği Paketi' konulu söyleşiye katılan BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata, anayasa paketi değişikliğine neden destek vermediklerini açıkladı.
Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşiye, birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilci ve üyeleri, BDP yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ayla Akat Ata, partilerinin anayasa değişiklik paketine bakışını ve oylama öncesi ve sonrası yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi. Değişiklik paketi ile ilgili önerilerini AK Parti'ye ilettiklerini, ancak hiç birinin dikkate alınmadığını ileri süren Akat Ata, referandumun gerçekleşmemesi halinde olası bir seçime parti olarak hazır olduklarını ifade etti.
Daha sonra konuşan Bengi Yıldız, anayasanın, birlikte yaşayan insanlar arasındaki ilişkiyi ve insanlarla devlet arasındaki ilişkiyi sağlayan mutabakat olduğuna dikkat çekti. Yıldız, anayasayı yaparken ülkede yaşayan Kürt, Alevi, Çerkez, işçi vs her kesimin tanımlanması, taleplerinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. 82 Anayasasının militarist bir ruhla devleti ve tek bir ırkı kutsayan bir anlayışla yazıldığını, bu nedenle tümden değişmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, "Bugüne kadar 16 kez anayasa da çeşitli değişikler yapılmıştır, ancak sorun çözülememiştir. 17. kez yapılacak değişiklik de sorunu çözmez. Artık değişiklik zamanı geçmiştir. Yama yasalarla anayasa düzelmez." diye konuştu.
Daha sonra katılımcıların sorunlarını yanıtlayan milletvekilleri, yüksek yargıda iktidar olma problemi yaşandığına dikkat çekerek, iktidarın yargıyı kendi erkine koyma çabasının olduğunu ifade ettiler.
Anayasa değişiklik paketinde Kürtlerin taleplerine yönelik hiçbir şey olmadığını belirten Yıldız, "Aralarında Belediye başkanları ve parti yöneticilerimizin olduğu binlerce partili tutukludur. Bir yıldır hala iddianame bile hazırlanmamış bu nasıl bir hukuktur. Evine baskın düzenlememiş tek pati üyemiz yoktur. Seçim barajı, çocuklara ağır cezalar verilmesi gibi anayasa değişikliğine gidilmeden parti olarak haledebilecek sorunları görmezden gelen bir iktidarın demokratik bir anayasa yapması inandırıcı değildir." şeklinde konuştu.
Anayasanın 90. maddesine de değinen Yıldız, şöyle dedi: "Bu madde, mahkemelerde milletlerarası antlaşmaların uygun bulunmasını öngörüyor. Ancak bugüne kadar bu kapsamda görülen davaların hiç birinde bu madde göz önünde bulundurularak kara verildiğini sanmıyorum. Değiştiriyorsun ancak iç hukukta hiçbir önemi yok."