Kışanak, “Bu utanç müzesi burada kalacak ki kimse bir daha bize, halklara, insanlığa karşı suç işlemeye cüret etmesin. Bir halkı yenmeye hiç kimsenin gücü yetmez. Diyarbakır Cezaevi'nin bir utanç müzesi olarak, orada yapılan işkence ve anıları ile toplumsal mücadelede yerini alması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
BDP, askeri darbenin 32. yıl dönümünde Diyarbakır Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. İşkence yapanların yargılanması gerektiğini belirten Kışanak, Diyarbakır Cezaevi'ndeki 'Kürt kimliğini terk edin' dayatmasının, günümüzde 'Kürt kökenlisiniz' dayatması ile devam ettiğini savundu. Kışanak, “Niye bir gün ağızları Kürt halkı demeye yakışmıyor? Hala bunlar Kürt halkı diyemiyor, Kürt kökenli diyorlar. Çünkü gelecek bir zamanda kökenimizi de unutup Türk olacağımızı umut ediyorlar.” diye konuştu.
Okullarda ve mahkemelerde hala Kürtçe konuşamadıklarını kaydeden Kışanak, Kürtçe konuşmak isteyenlere mikrofonların kapandığını iddia etti. Bu bağlamda, 12 Eylül zihniyetinin hala devam ettiğini savunan Kışanak, “12 Eylül’ün bütün kurumları bugün hala yasal dayanakları ile birlikte devam ediyor. Milli Güvenlik Kurulu, YÖK, RTÜK, yüzde 10 seçim barajı gibi uygulamaların tamamına AKP sahip çıkıyor. Yüzde 10 barajına sıkı sıkıya sarılmış. Anadilde eğitim engeline sıkı sıkıya sarılmış. 12 Eylül zihniyetini temsil ediyor.” şeklinde konuştu.
BDP’li Kışanak: Diyarbakır Cezaevi’ni Utanç Müzesi Haline Getireceğiz
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, 12 Eylül zihniyetinin hala devam ettiğini belirterek, Diyarbakır Cezaevi’ni utanç müzesi haline getireceklerini söyledi.