Tuncel hakkında yurtdışına çıkış yasağı da konuldu. PKK üyesi olduğu gerekçesi ile 8 yıl 9 ay hapis cezası aldığı dava kapsamında daha önce 8 ay tutuklu kalan ve milletvekili seçildikten sonra tahliye olan Tuncel, cezasının onanması ve milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda 5 yıl 10 ay daha hapis yatacak. İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İbrahim Tekdemir ile terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Sebahat Tuncel katılmadı. Duruşmada Tuncel’in avukatları Ercan Kanar ve Baran Doğa hazır bulundu.
Tuncel’in avukatlarından Ercan Kanar, müvekkilinin yasama dokunulmazlığı olduğunu belirterek, yargılamanın durdurulmasını istedi. Kanar, “Yargılamanın durdurulmasına ilişkin talebimizin kabul edilmemesi durumunda ise hakkında delil yetersizliğinden değil, değil yokluğundan beraat verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Tuncel’in avukatlarından Baran Doğan ise Sebahat Tuncel’in milletvekili seçilmesinin ardın tahliye edildiğini, savcının itirazı üzerine tahliye gerekçesinin değiştirilerek yargılamasına devam edildiğini savundu. Doğan’ın, “Memlekette siyasiler bir şey söylüyor, yargılama değişiyor. İdris Naim Şahin bir şey söyledi gazeteciler tutuklandı. Başbakan Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer vardı avukatlar tutuklandı. ‘Başbakan yargıya söyledik’” demesi üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken, “Bana kimse bir şey söyleyemez. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makam bize talimat veremez. Cumhurbaşkanı’nın, başbakanın, bakanların sözü onları bağlar. Siyasiler, idareciler bizi ilgilendirmez. Türkiye Cumhuriyeti halkı adına vicdanımıza göre yargılama yaparız” diye konuştu.
Avukat Baran Doğan da “İlk defa böyle bir itirazı sizde görüyorum ve sizi tebrik ediyorum. Müvekkilim suçsuzdur beraatını istiyorum” diye yanıt verdi.
Tuncel’in “Yasadışı PKK silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunu işlediğini belirten mahkeme, ‘suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri ve kastının yoğunluğunu’ dikkate alarak Tuncel’in 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Cezayı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yarı oranında artıran Mahkeme, Tuncel’in cezasını 10 yıl 6 ay hapse çıkardı. Cezanın ‘Tuncel’in geleceği üzerindeki olası etkilerini’ göz önüne alan mahkeme, son olarak cezayı 8 yıl 9 ay hapis olarak belirledi.
Mahkeme ayrıca Tuncel’in TCK’nın 53. maddesi kapsamında ‘Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına’ hükmetti. Mahkemenin yoksun bıraktığı haklar arasında ‘TBMM üyeliği, seçme ve seçilme hakkı’ da yer alıyor.
Tuncel hakkında, hapis cezasını yattıktan sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar veren mahkeme, ‘verilen ceza miktarı, tutuklulukta geçirdiği süreyi’ dikkate alarak Tuncel için yurt dışına çıkış yasağı da koydu.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Tuncel yargılandığı sırada 2007 yılında milletvekili seçilince mahkeme, Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca ‘milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği’ gerekçesiyle tahliye etmişti.
Başsavcılık ise bu karara itiraz etmişti. Başsavcılık, Anayasa’nın 14. maddesinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü amaçlayan faaliyetlerin, yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında olduğunu ve istisna teşkil ettiğini belirterek, bu faaliyetlerin de TCK ve Terörle Mücadele Kanunu’nda gösterildiğini kaydetti.
Tuncel hakkında düzenlenen iddianamedeki sevk maddelerinin de bu kapsamda bulunduğunu ifade eden Başsavcılık, Tuncel’in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğunu vurgulamıştı. Tahliye gerekçesinin düzeltilmesi istenmişti. Bu talebi değerlendiren mahkeme, yasama dokunulmazlığıyla ilgili hükümle birlikte değerlendirme yapılması gerekirken maddi hata sonucu tahliye kararında bu değerlendirmenin yapıldığını belirterek, Başsavcılığın itirazını kabul etmişti. Mahkeme, Tuncel’in tahliye gerekçesini de ‘milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması’ şeklinde değiştirmişti. Tuncel 8 ay tutuklu kalmıştı.
PKK üyesi olduğu gerekçesi ile 8 yıl 9 ay hapis cezası aldığı dava kapsamında daha önce 8 ay tutuklu kalan ve milletvekili seçildikten sonra tahliye olan Tuncel, cezasının onanması ve milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda 5 yıl 10 ay daha hapis yatacak .
BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’e 8 Yıl 9 Ay Hapis
Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili Sebahat Tuncel, milletvekili seçildikten sonra tahliye edildiği dava dosyasında 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.