Bdp Muş Milletvekili Çelik'in Basın Toplantısı

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, yeni anayasa çalışmalarında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine işaret ederek, "Biz, sonuna kadar çözümden, barıştan yana olacağız.

Demokratik ve eşitlikçi anayasayı var edene kadar Meclis'teki faaliyetimizi sürdüreceğiz. İş bizimle bitmiyor" dedi.


BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Meclis'te 'cezaevlerinde yaşananlara' ilişkin Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Çelik, Muş Cezaevi’nde başlayıp devam eden sürgünler başta olmak üzere birçok konuda gerekli tepkinin gösterilmediğini belirterek, "500'ü aşkın hasta tutsak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları sağlık raporlarına rağmen tahliye edilmiş değil. Bu yetmezmiş gibi demokratikleşme paketinden sonra kulaklarını tıkayan hükümet, her kesimi muhalif görmeyi bir furya haline getirmiş" dedi

Birçok koğuşun 24 saat dikizlenmek amacıyla hazırlanan kamera sistemiyle izlendiğini savunan Çelik, insanların özelinin kalmadığını söyledi.

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, yeni anayasa sürecine ilişkin, "Çözümden, barıştan ve özgürlüklerden yanayız. Çözümün hükümetin anladığı manada tek ayaklı yürümeyeceğini hatırlatmak istiyoruz. İşin siyasal, kültürel ve ekonomik boyutlarını dikkate aldığımızda karmaşık bir sorunsa 'bunu taraflarla tartışmak' olması gerekendir. Tarafların taleplerini görmezden gelerek bu sorunu çözemezsiniz. Kürt sorununun çözümü mümkündür, bu sorun anayasal bir sorundur. Herkesten ve her şeyden önce Meclis bu sorunu ele almalıdır" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmalarında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Çelik, "Biz, sonuna kadar çözümden, barıştan yana olacağız. Demokratik ve eşitlikçi anayasayı var edene kadar Meclis'teki faaliyetimizi sürdüreceğiz. İş, bizimle bitmiyor" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN-BARZANİ GÖRÜŞMESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu Diyarbakır'da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine Çelik, "Sorunları ve problemleri ulusal ve uluslararası siyasal aktörlerle konuşmadan olmaz. Barzani önemli bir şahsiyettir. Kürt dinamiğinin dikkate değer bulunması dikkate değerdir" dedi

Çelik, "Kürdün mevcut Ortadoğu'da oluşturduğu dinamiği sahiplenme Sayın Barzani'den beklentimizdir" diye konuştu

Türkiye'nin Kürt kimliğini tanımamakta ısrar ettiğini savunan Çelik, "Bu yol, demokratik özerkliği engellemektir. Bu anlamıyla geçicidir. Türkiye gazını alabilir ama yarın daha büyük bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır. Diyalog kapılarını aralamadan, karşı tarafa aktaracağınız önermeler olmadan bu sorun çok denendi ama ardından çözüm gelmeyecektir. Kürtlerin yüzyılların birikimi olan talepleri vardır" ifadelerini kullandı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile