Bdp'nin, Suriye Sınırında Yaşananlarla İlgili Grup Önerisi Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin, Suriye sınırında yaşananlarla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

BDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Suriye'de iç karışıklık başladıktan sonra Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeye yönelik saldırıların arttığını belirterek, silahlı çetelerin Türkiye'den lojistik destek alarak bunu yaptığını savundu.

Baluken, ''Türkiye sınırları Kürtlere kapalı ama çeteci gruplara açık. Kürtlere ve Suriye'deki diğer halklara yönelik terörist saldırı varsa, bunların niteliğini, örgüt isimleri değiştirerek maskelemek mümkün değildir. Bu tehlikeli yaklaşım bölgede ağır sorunları beraberinde getiriyor. Türkiye'den Suriye'ye insani yardımlar yapılırken, Kürtlerin yaşadığı bölgeye yönelik ağır insani yardım ambargosu uygulanıyor. Bunun izahı olamaz. Siz Baas rejimiyle aynı refleksler içindesiniz. Çetelerle hareket etmek ülkeye bir şey kazandırmaz'' diye konuştu.

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iktidarın Suriye'ye yönelik politikasının doğruluğunun savunulamayacağını dile getirerek, bu nedenle 2 yılda mesafe alınamadığını söyledi.

Suriye'ye ihracat yapan Türk firmalarının gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ifade eden Çirkin, ''Meseleyi Alevi-Sünni olarak takdim ettiniz. İçimizde yaşayan Alevilerle nasıl ilişkilendireceksiniz- Burnumuzun dibinde PYD bölgesini bulduk, orada terörist başının posterleri asılı...'' dedi.

-CHP'li Tanal, suyu döktü-

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi beklenirken Türkiye'ye Patriotların geldiğini ifade ederek, Patriotlar menzili nedeniyle konuşlandıkları yerden ancak ABD üslerini koruyacağını ileri sürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ı işaret eden Tanal, kendisinin zafer işareti yaptığını belirterek, ''Meslektaşları cezaevinde bulunurken kendisi zafer işareti yapıyor. Zafer işaretini keşke o zaman verseydiniz. O iddianamenin içerisinde milletvekilimizin adı da geçiyor. AKP milletvekili olmasaydı, bizi ön sıralardan dinler miydi, dinlememiz miydi bilemiyorum'' dedi.

Tanal, konuşması sırasında kürsüdeki su bardağını devirdi. Bunun üzerine Başkanvekili Meral Akşener, Tanal'ın konuşmasını keserek, elektronik cihazların sudan etkilenebileceğini belirtti ve kavasların kürsüyü silmesini istedi. Akşener'in, ''Meclis Başkanvekili de suya karışır, elektronik cihaza karışır, her şeye karışır. Başka bir şeye karışmaz'' demesi, Genel Kurul'da gülüşmelere yol açtı.

Konuşmasını sürdüren Tanal'ın, özür dileyerek, ''AKP sesimizi kesemez. Çünkü çok bağımsız bir Meclis Başkanvekilimiz var'' demesine ise Akşener güldü.

-''Anlamadığımız işlere karışmayalım''-

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın, ''Patriotların konuşlanması konusunu askerlere bırakalım, anlamadığımız işlere lütfen karışmayalım'' demesine, CHP Grup Başkanvekili Muharrem ince ve bazı CHP'li milletvekilleri laf atarak tepki gösterdi.

Ünal, ''Türkiye Cumhuriyeti devletinin hava sahasından Genelkurmay Başkanlığı sorumludur, bu yetki de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devretmiştir. Patriotların tek gayesi, Suriye'nin elinde balistik füzelerin Adana, Gaziantep, Diyarbakır gibi bazı illere vereceği hasarın önlenmesi için bu kentlerimizin yakınlarına konuşlandırılmıştır. Menzili önemli değil, şehirleri korumak için konuşlandırılmıştır'' dedi.

CHP'li Tanal da sataşma gerekçesiyle söz alarak, ''Menzili niye halktan gizliyorsunuz. '500 bin kilometre menzili var' deyin sizden özür dileyeyim. Bu konuyu niye Meclis'e getirmediniz- Başka ülkeler kendi meclislerinde karar alıyor, Türkiye TBMM'den karar almıyor'' görüşünü savundu.

AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, ''İktidar olarak doğrunun yanında, yanlışın karşısındayız. AK Parti'nin ölçüsü nettir; zulüm yapanın karşısında durur, bundan sonra da durmaya devam eder. Tarihi meselelerle ilgili kar zarar hesabı yapmayız. BDP'liler gazete haberlerine göre öneri getiriyorlar. BDP'li vekiller Hatay'a kadar gitmişken zahmet edip oradaki kampları ve yaşanan insanlık dramını da görselerdi'' dedi.

Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

-TBMM Başkanı Çiçek, Pakistan'a gidecek-

Öte yandan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyetin 10-13 Şubat tarihlerinde İslamabad'da yapılacak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi toplantısına katılmak üzere Pakistan'a ziyarette bulunmasını öngören TBMM Başkanlığı Tezkeresi de Genel Kurul'da kabul edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile