Bdp Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 4. Yargı Paketi’nin boş bir paket olduğunu savunarak, “Bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur.

Başbakan ‘silahlar sussun, fikirler konuşsun’ diyor. Bu haliyle fikirler, silahların beş katı fazla ceza alıyor” dedi.

Kaplan, BDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Bugün Meclis’e sunulan 4. Yargı Paketini değerlendiren Kaplan, 4. Yargı Paketi’ni okuduğunu belirterek, “Bunca reklamı yapılan bu paket boş. Boş olmaktan öte daha da ağırlaştırıcı. Nerede? Düşünce özgürlüğünde” dedi.

Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. ve 7. maddelerine yeni şeyler konulduğunu belirten Kaplar, “Örneğin artık puşi takarsanız da örgüt üyesi olarak ceza alacaksınız, yeni konan şeyler bunlar, yüz kapama, amblem, resim, işaret, slogan ses cihazı, üniforma… Bütün bunlar yeni TMK’ya konmuş. Bunu ‘Terörle Mücadele Kanunu’na şiddet unsurunu koyuyoruz, düşünce özgürlünü getiriyoruz’ diye kamuoyunu aldatmanın gereği yok” dedi.

“DEHŞET VERİCİ BİR REFORM” Avrupa Birliği Bakanlar Komitesinin Türkiye’ye dayattığı birkaç nokta olduğunu belirten Kaplan, yeniden yargılanmanın önünün açılmasına ilişkin bir düzenleme olduğunu, idari yargılanma usulüyle ilgili bir düzenleme ve tutukluluk incelemesi yapılırken yargıcın ‘Tutuklu kişiyi görerek karar vermesine’ ilişkin bir düzenleme olduğunu söyledi.

Ancak TMK’daki cezaların aynı olduğunu, sadece altı sıfır atıldığı için 5 bin 10 bin TL ibarelerinin getirildiğini belirten Kaplan, “Eğer bu da reformsa, bu dehşet verici bir reformdur. Bu paket bu sürece bu haliyle hiçbir katkı sağlamadığı gibi, siyasetin tamamen yasaklanmasını getirecek yeni tehditler ve cezalar getiriyor. Başbakan ‘silahlar sussun, fikirler konuşsun’ diyor. Bu haliyle fikirler, silahların beş katı fazla ceza alıyor. Bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur. Böyle bir boş paketle karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Bu konuda Komisyonda çalışmamızı sürdüreceğiz” dedi.

Dün Uludere Alt Komisyonunda kabul edilen Uludere olayına ilişkin taslak raporu da değerlendiren Kaplan, “Bu raporla 34 can tekrar öldürülmüştür. 34 can, o çocukların gözleri katillerin üzerindedir, bizim de üzerindedir, takip edeceğiz, ortaya çıkaracağız. Bize güveniniz” dedi.

BDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, Uludere raporunu eleştirerek, İnsan haklarını İnceleme Komisyonu’nun hala bu raporu düzeltme fırsatı olduğunu söyledi.

Kürtçü, bu raporun hakikatlerin üstünü örten bir rapor olduğunu belirterek, “Bu rapor sadece köylüleri kaçakçılıkla suçlamaktadır. Suçlanan kolektif tek özne köylülerdir” dedi.

Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götüren heyetin bu ziyaretine ilişkin fotoğrafların sorulması üzerine de Kürkçü, “Orası PKK’nın karargahı. Karargahta çekilen fotoğraf da öyle olur, bir yorum gerektirmiyor bence” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile