'Bebeğin Biberonla Uyumasına İzin Verilmemeli'

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi Venhar Susal Bahçecioğlu, diş çürüklerini engellemek için bebeğin biberonla uyutulmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.


Bahçecioğlu yaptığı yazılı açıklamada, erken çocukluk döneminde yaygın olarak görülen biberon çürüğünün birçok toplumda yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı, oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen ve erken yaşlarda görüldüğü için tedavisi de güç olan bir enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkati çekti.

Biberon çürüklerinin nasıl oluştuğunu ve nasıl önleneceğini anlatan Bahçecioğlu, bebeklerin altıncı aydan sonra ilk süt dişlerinin ağızda belirmesi ile katı beslenmeye geçildiğini anımsattı.

Ancak bu dönemde süte de gereksinim duyulduğu için biberonla beslenmeye devam edildiğini ifade eden Bahçecioğlu şöyle devam etti:

"Bazı aileler besleyici değerini arttırmak ya da çocuğun sakinleşmesini kolaylaştırmak amacı ile süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar da katarlar. Dişler çıkmaya başladıktan sonra uzun süre devam ettirilen gece beslenmesi "biberon çürüğü" adı verilen yaygın diş çürüklerine neden olmaktadır. Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından temizlenememekte ve ağızda dişlerin üzerinde daha önceden var olan çürük yapıcı mikropların asit oluşturmasına elverişli ortam meydana gelmektedir. Bu asitler diş minesinin mineral yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, daha sonra da biberon çürüğü olarak tanımlanan sarı kahverengi renkte çürük tipinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu çürükler önce üst çenedeki kesici dişlerin ön yüzlerinde başlar, daha sonra diğer dişlere yayılır. Tüm süt dişlerinin bu tür çürükten etkilendiği olgularla ülkemizde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sütün yanı sıra meyve sularının da biberonla verilmesi, bebeğin sakinleştirilmesi için yalancı memenin bala ya da reçele batırılması da aynı tür erken çocukluk dönemi çürüklerine neden olmaktadır. Biberon çürüklerinin önüne geçmek için bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir. Ayrıca biberonla süt içtikten sonra mutlaka bebeğin su içmesi sağlanmalıdır. İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir."

-"Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır"

Bahçecioğlu, bebeklerin beslenmesinde dişler üzerinde yapışıp kalan karbonhidratlı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı lifli besinlerle beslenmenin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir. 2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır. Biberon çürüklerinin tedavisi, çocuğun yaşının küçük olması nedeni ile zor olmakla birlikte çocuk diş hekimliği uzmanları tarafından ve ailelerin yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle diş hekimi koltuğunda anne ya da babanın kucağında tedavi edilen çocuk, kısa süren ve olabildiğince ağrısız geçirilen seanslarla sağlıklı dişlere kavuşabilmektedir. Çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise tedavilerin bir anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında gerçekleştirilmesi de gerekebilmektedir. Tedaviler çürüklerin temizlenmesi, enfeksiyon ilerlemiş ise sinir tedavilerinin yapılması ve olay çok ilerledi ise çekim ile sağlanmaktadır. Başlangıç düzeyindeki çürüklerin ilerlemesi, beslenmenin kontrol altına alınması, yanlış alışkanlığın durdurulması ve çürük önleyici yöntemler ile önlenebilmektedir."


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile