'Bebeginizle Dogru Iletisimle Bag Kurabilirsiniz'

'Bebeginizle Dogru Iletisimle Bag Kurabilirsiniz'

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukcu Çebi, “Anne ve bebegin güvenli olarak baglanmasinin, çocuklarin gelecek dönemlerindeki ruh hallerinin sekillenmesinde büyük etkisi vardir" dedi.

Liv Hospital Samsun’dan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Nazli Karakullukcu Çebi, anne ve bebek baglanmasi sürecindeki öneme dikkat çekti. Bebegin kendisini güvende hissetmesi gerektigini ifade eden Uzm. Dr. Nazli Karakullukcu Çebi, “Bu essiz özellikleri bir araya getirerek bebeginizde güven, tanima ve rahatlik duygusu olusturabilirsiniz. Bebeginiz konusabilecek döneme geldiginde bile sözsüz iletisimi, güvenli bir bag olusturmak ve sürdürmek için etkili bir yol olarak görebilirsiniz” diye konustu.



“Yüz, kelime söylemeden sayisiz duyguyu ifade eder”

Yüzün, bir kelime dahi söylemeden sayisiz duyguyu ifade edebileceginin altini çizen Uzm. Dr. Çebi, “Bebeginizle iletisim kurdugunuzda ifadeniz sakin ve özenli ise o kendini güvende hissedecektir. Fakat yüzünüzde sikintili, kizgin, endiseli, üzgün, korkulu veya dikkat dagitici bir durum varsa bebeginiz bu olumsuz duygulari alir, stresli ve güvensiz hisseder. Ses tonunuz, mesgul olan bir ses tonu ile hassasiyet, ilgi ve anlayis tasiyan bir ton arasindaki farki anlayabilir. Bebeginizi yikamaniz, tasimaniz, sicak bir kucaklama, güven verici hafif bir dokunus bebeginize çok fazla duygu aktarabilir. Güvenli bir sekilde baglanan bebeklerin, çocuklugun ileriki asamalarinda daha empatiye açik oldugu gözlemlenebilir. Ayrica bu çocuklar kararsiz veya güvensiz baglanma stilleri olan çocuklardan daha az yikici, agresif ve daha olgun olabilir" bilgilerini verdi.

"Mükemmel anne olmaniz gerekmiyor"

Bebekle güvenli bir bag kurmak için mükemmel anne olmak gerekmedigini vurgulayan Uzm. Dr. Çebi, "Ebeveynlerden ayrilabilir, korktugunda ebeveynlerinin onu rahatlatmasini bekleyebilir. Ebeveynlerin dönüsünü olumlu duygularla karsilar, itme ya da reddetme gibi davranislar sergilemez. Ebeveynin yoklugunda diger insanlar tarafindan bir ölçüde rahatlatilabilirken ebeveynleri yabancilara tercih ederler” seklinde konustu.



“Bag kuramadim diye ümitsizlige kapilmayin”

Hiç bir annenin bebegi için günün 24 saatinde dikkatli ve hazir olmasi beklenemeyecegini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Çebi, “Hayatin yogun akisi içerisinde bebeginizle bag kuramadiginizi düsünebilirsiniz. Ancak bag kurmanin bebekligin ileriki dönemlerinde de mümkün oldugunu unutmayin. Beyin gelisebilen bir yapi oldugu için bu bagi olusturmak her zaman mümkündür. Baglanma konusunu çocukluk döneminde de iliskinizin bir parçasi haline getirebilirsiniz. Bebek ihtiyaçlarini gözden kaçirdiysaniz veya yanlis yorumladiysaniz, onun neye ihtiyaci oldugunu gözlemleyerek güvenli baglanti sürecini olusturabilirsiniz. Bu çabalar güveni derinlestirebilir ve size çocuklarinizla daha güçlü bir iliski kurma sansi verebilir" ifadeleri kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile