MUHAMMET MUTAF/KEMAL ÖZDEMIR - Kültür ve Turizm Bakanligi Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügünce hayata geçirilen bebek ve çocuk kütüphaneleri, erken yasta kitaplarla tanisan bebekler ve çocuklar ile ebeveynlerinin hayatina yön verecek.
Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügünce, 3 yil önce, 0-3 yas ve okul öncesi grubundaki çocuklarin ileriki yaslarda kitap okuma aliskanligi ve okuma kültürü edinmeleri için bu yaslarda alacaklari egitimin öneminden dolayi bebek ve çocuk kütüphaneleri kurulmasi için çalisma baslatildi.
Türkiye genelinde bulunan 67 müstakil çocuk kütüphanesinden 8'inin bebek ve çocuk kütüphanesine dönüstürüldügü proje kapsaminda 2023'e kadar her ilde çocuk kütüphanesi kurulacak.
Proje kapsaminda çocuklarin erken yaslarda kütüphanelerle tanismasinin saglanmasinin disinda ebeveynleriyle iliskilerini güçlendirerek aile arasinda etkilesimli okumanin desteklenmesi de amaçlaniyor.
Çalismayla okuma aliskanliginin yani sira iyi bir kütüphane kullanicisi, iyi bir birey ve vatandas olmalari hedeflenen çocuklarin yani sira anne ve babalarin da kütüphane kullanicisi okur olmasi öngörülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanligi Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürü Ali Odabas, AA muhabirine, bebek ve çocuk kütüphanelerinin Kültür ve Turizm Bakanliginin yüz aki projelerinden oldugunu söyledi.
Projeyle çocuk kütüphanelerinin bebek ve çocuk kütüphanesi olarak hizmet verebilmesi amaciyla çalisma baslattiklarini anlatan Odabas, "Bebekten kastimiz 0-3 yas grubu ve okul öncesi 0-6 yasina kadar gidebiliyor. Yapilan arastirmalar 0-3 yas ve okul öncesi grubundaki çocuklarin ileri yaslarda kitap okuma aliskanligi ve okuma kültürü edinmeleri açisindan bu yaslarda alacaklari egitimin çok önemli oldugunu gösteriyor. Biz de buradan hareketle bebek ve çocuk kütüphaneleri ile ilgili çalisma baslattik. Bebeklerin erken yasta okur yazarlik bilincini kazanmalarini hedefliyoruz. Bebeklerimizin okuma aliskanligindan öte okuma aliskanligi kültürünü kazanarak bunu hayat boyu edindikleri bir kazanim olarak görmelerini istiyoruz." diye konustu.
- Bebekler dokunmatik kitaplara temas ederek kitapla tanisiyor
Kütüphanelerle bebeklerin ve çocuklarin ebeveynleriyle olan iliskilerini güçlendirmeyi de hedeflediklerini vurgulayan Odabas, sunlari aktardi:
"Bebekler kütüphaneye ebeveynleriyle geliyor. Biz burada bebekleri hedeflerken ebeveynleri ile olan iliskilerini güçlendirerek anne ve çocuklari arasinda etkilesimli okumayi da destekleyerek aslinda anneyi de bir kütüphane kullanicisi okur yapmayi hedefliyoruz. Çocuklarin burada bes duyu testi yapiliyor, varsa problemleri onlar tespit ediliyor. Annelere etkilesimli okumayla ilgili kurslar ve evde kitap okumalari ile ilgili ödev veriliyor. Bu kütüphanelerde çocuklarin ve bebeklerin etkilesimli ve dokunmatik kitaplara erken yasta temas ederek kitapla tanismalarini hedefleyip daha sonra hayatlarinda iyi bir kütüphane kullanicisi, okur olmalarini, iyi bir birey ve vatandas olmalarini amaçliyoruz."
Odabas, bebek kütüphaneleri açilan yerlerde yogun talep gördüklerini anlatti.
- "Kitap kurtlari" bebekken okuduklari kitabi yillar sonra görebilecek
Çocukluktan baslayarak okunan kitaplarin yillar sonra unutulabildigine dikkati çeken Odabas, "Bebekleri kütüphaneye üye yapiyoruz ve buraya okuma geçmislerini görebilecekleri bir modül ekledik. Bu kütüphanelere bebek üye olarak kayit yapilirsa birey çocukken annesinin üzerine ödünç aldigi, kendisinin ya da annesinin okudugu kitaplari 10-15 yil sonra okuma geçmisine girip görebilecek. Bunu da çok kiymetli görüyoruz." ifadelerini kullandi.
Bu kütüphanelerin anaokullarindan farki olduguna deginen Odabas, söyle devam etti:
"Anaokullari daha çok oyun ve oyuncaklar üzerinden gidiyor. Çalisan anne ve babalar ya da çocuklari birakacaklari yer olmayanlar çocuklarini anaokullarina birakiyor. Bizim konseptimiz anaokulu ya da ana sinifi konseptinden çok daha farkli. Tam bir bebek kütüphanesiyiz. Hayati sadece basili kitaptan ögrenmiyoruz. Bir görsel okuma kabiliyetimiz de var ve bebeklerin okumalarina görsel okuma diyoruz. Bebekler kitaplara temas ederek ve dokunarak kütüphane ortaminda büyürlerse zihinlerinde ve bilinç altlarinda sürekli bu kitap, kitap okuma, kitap sevgisi kalacagi için bundan sonraki hayatlari için ona rehber olacak. Kütüphanelerimiz çocuklarin belki çok iyi okullari kazanmalarina gidecek egitimi ve yasam boyu ögrenmeyi destekleyici önemli aparat olacak."
- Sesleriyle senlendirecekleri kütüphaneler çocuklarin hayatlarina yön verecek
Odabas, kütüphanelerin çocuklarla ve sesleriyle dolacagini, kütüphaneleri sessiz mekanlardan çikarip yasayan mekanlar haline getirmek istediklerini söyledi.
Bebeklerin ve çocuklarin erken yaslarda kütüphanelere temas etmesinin önemine vurgu yapan Odabas, sözlerini söyle tamamladi:
"Çocuklar ve bebeklerin kütüphanelerle bulusmalarini sadece kitap okuma aliskanliklari üzerinden de görmüyoruz. Kitap okuma aliskanligi sadece isin bir tarafi. Bu kütüphaneler, dogumdan ölüme kadar süren ögrenme sürecinde bebek ve çocuk kütüphanelerine temas eden çocuklarin ileri ki yaslarinda onlara rehberlik edecek mekan olmalarini arzu ediyoruz. Belki su anda çok algilamayabiliriz ama burada emekleyen, kitap okuyan, oynayan, görerek, okuyarak ögrenen çocuklar daha sonra hayatlarinda geri dönüp baktiklarinda bu kütüphanelerin ne kadar hayatlarinda etkin rol oynadigini ve hayatlarina sekil verdiklerini daha sonra insallah gözlemleyecegiz."
Bebek Sesiyle Senlenecek Kütüphaneler, Gelecegin Kitap Kurtlarinin Hayatina Yön Verecek
Türkiye'de, çocuklarin erken yasta kütüphanelerle bulusarak kitap okuma aliskanligi kazanmalari amaciyla 8 bebek ve çocuk kütüphanesi kuruldu Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürü Ali Odabas: 'Bu kütüphanelerde çocuklarin ve bebeklerin etkilesimli ve dokunmatik kitaplara erken yasta temas ederek kitapla tanismalarini hedefleyip daha sonra hayatlarinda iyi bir kütüphane kullanicisi, okur olmalarini, iyi bir birey ve vatandas olmalarini amaçliyoruz' 'Bu kütüphanelere bebek üye olarak kayit yapilirsa birey çocukken annesinin üzerine ödünç aldigi, kendisinin ya da annesinin okudugu kitaplari 1015 yil sonra okuma geçmisine girip görebilecek'.