KÜ'den yapılan yazılı açıklamada, çocuğun işitme kaybı risk faktörlerinden birini taşıması halinde, sadece tarama testlerinin yeterli olmayacağı, ayrıntılı işitme testleri yapılması gerektiği belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Kılıç, yeni doğan bebeklere ücretsiz işitme testi uygulandığını, bu testin bebeklere mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Bebeklerin işitme kaybı konusunda bazı riskler taşıdığını ifade eden Kılıç, "Prematüre doğan ve yoğun bakımda kalan bebeklere, doğumdan sonra antibiyotik ya da ilaç verilen bebeklere, oksijensiz kalanlara, ateşli hastalık geçirenlere, özellikle akraba evliliğinden doğan bebeklere ve ailesinin geçmişinde işitme kaybı olan bebeklere mutlaka işitme testi yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
İşitme kaybının doğumda sıkça karşılaşılan durumlardan biri olduğunu vurgulayan Kılıç, dış görünüşe bakarak işitme kaybı tanısı koymanın zor olduğunu, bu nedenle yeni doğan bebeklere mutlaka işitme testi taraması yapılması gerektiğini kaydetti.
Yeni doğan işitme kaybının, doğum oranı yüksek olan ülkelerde bin bebeğin üçünde görülen bir durum olduğunun altını çizen Kılıç, işitme kaybının hemen teşhis edilmemesi halinde ileri ki dönemde çocukta konuşma bozuklukları, bununla beraber zeka gelişiminde bozukluklar olabileceğini belirtti.
Bebekler İçin İşitme Testi Uyarısı
Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Kılıç, prematüre doğan ve yoğun bakımda kalan bebeklere, doğumdan sonra antibiyotik ya da ilaç verilen bebeklere, oksijensiz kalanlara, ateşli hastalık geçirenlere, özellikle akraba evliliğinden doğan bebeklere ve ailesinin geçmişinde işitme kaybı olan bebeklere, mutlaka işitme testi yapılması gerektiğini bildirdi.