Bebekler 'Talasemili Doğmayacak'

Talaseminin en çok görüldüğü illerden Hatay'da, 2012'de 47 olan talasemili bebek doğumu, geçen yıl 12'ye kadar düştü.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, AA muhabirine, son yıllardaki araştırmalarda, talasemili hasta sayısının ülke genelinde arttığına dikkati çekti.
Talasemiyle mücadele konusunda kentte adeta olağanüstü hal ilan ettiklerini vurgulayan Tiryaki, şunları kaydetti:
"1994 yılında başlattığımız çalışmalara 2011'den beri hız verdik. 2011 yılından sonra yaptığımız çalışmalar sonucu 2013-2017 yılları arasında talasemi hastalığını sona erdirmek ve sıfır hasta doğumunu sağlamak üzere stratejik eylem planı oluşturduk. Bu eylem planı neticesinde çok güzel sonuçlar almaya başladık. Özellikle 2012 yılında hasta doğan 47 bebeğimiz varken 2013 yılı itibariyle bu sayıyı 12'ye çekmeyi başardık. İnşallah 2017 yılı sonunda da bu rakamı sıfırlamayı hedefliyoruz."
Talesemi ile mücadele konusuna kentteki bir çok kurum ve kuruluşun destek verdiğine değinen Tiryaki, bu yıldan itibaren hastalığı taşıyan çiftlerin evlenmesinin önüne geçebilmek adına 14 yaşındaki gençlerin aile sağlığı merkezlerine çağrılarak, talasemi testi yaptıklarını, gençlerin taşıyıcılığının farkında olmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Tiryaki, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden tutun da Valilik, sivil toplum kuruluşlarına, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne, belediyelere, kaymakamlıklara kadar birçok kişi bu plan içerisinde yer almaktadır. İşin koordinasyonunu, Halk Sağlığı Müdürlüğü yürütmekte" diye konuştu.

- Evlenecek çiftlere talasemi testi
Talasemiyle mücadele kapsamında evlenmeye karar veren çiftlerin sağlıklı bebek dünyaya getirmesi için bazı testler yaptıklarına dikkati çeken Tiryaki, "Evlenme kararı alan çiftlerimize 'hemoglobinopati elektroforez' dediğimiz talasemi testi yapılıyor. Bu test sayesinde çiftlerin taşıyıcı olup olmadığına bakılıyor. Eğer taşıyıcılık varsa riskler hakkında bilgilendiriliyor. Bu, hastalıkla mücadele açısından aldığımız önlemlerden biri" dedi.

Evlilik öncesi çiftlere yapılan testle de tam anlamıyla talasemiyle mücadele edilemediğinin altını çizen Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti:
"Evlilik öncesi testlerimiz devam etmekle birlikte özellikle 14 yaş gurubundaki tüm çocuklarımız aile sağlığı hekimlerimiz tarafından aile sağlığı merkezlerimize çağrılıyor, kan örnekleri alınıyor ve taramadan geçiriliyor. Bu sayede 14 yaş gurubunu tarayacak, içlerinden taşıyıcı olan hastalarımızı tespit edeceğiz. Gelecek yıl bu çocuklarımızı bilinçlendirip, evlenme çağına geldiklerinde bilgili olmaları sağlanacak. Halkımızdan en büyük isteğimiz, bu çalışmalarda bize destek olmaları."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile