Bebeklerin Siklikla Kulaklarini Çekistirmesi 'Dis Çikarma Belirtisi' Olabilir

Bebeklerin Siklikla Kulaklarini Çekistirmesi 'Dis Çikarma Belirtisi' Olabilir

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Serdar Pop, "Bebeklerin siklikla kulaklarini çekistirmesi, kulagiyla ilgili problemi oldugu düsüncesi olustursa da, dis çikarma dönemindeki belirtilerden olabilir” dedi.

Kendilerini konusarak ifade edemeyen bebeklerin, yaptiklari hareketlerle yasadiklari bazi sorunlari ortaya koyabildigini, bunlardan birinin de kulak çekistirmesi oldugunu dile getiren Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Serdar Pop, "Özellikle 6-12 ay bebeklerde aileler bir panikle poliklinige gelip ‘bu çocukta kulak enfeksiyonu var. Kulaklarini çok çekistiriyor. Bir kulaklara baksaniz’ lafini eminim tüm pediatristler müsahede etmistir. Biz tabi kulaklara da bakariz. Ama çogu zaman altindan dislerin damakta ilerlemesine bagli bir agri oldugunu biliriz. Dis etlerine uzanan sinirlerle kulaga dogru giden sinir belli bir yerde birlesip beyne gidiyor. Beyine o sirada dislerden gelen duyu geri cevap iletiminde sanki kulak ve yüz çevresinin de agridigi hissiyatini uyandiriyor. Biz bunlari baska hastaliklarda da görürüz. Mesela akciger enfeksiyonu olanlar da karin agrisi veya safra kesesi iltihabi olanlarda sol omuz agrisi görülebilir. Bunlara yansiyan agri deriz.

Bu sebeplerde dis çikaran bebeklerde yanaklarina dokunur ve kulaklarini çekistirirler. Bunun nedeni dis etlerinde yasanan agrilarin kulaga ve yanaklara etki etmesidir. Bebeginizin yanaklarina ve kulaklarina küçük dokunuslar ile masaj yapabilirsiniz. Hafif hafif parmaklariniz ile yanaklarini oksayabilirsiniz. Sizin bebekler de dis çikarirken bu durumlar oluyor mu? Sizin de cevabiniz evet ise mutlaka uzman bir doktordan destek alin. Unutmayin ki düzenli kontroller bazi saglik sorunlarin erken tedavisinde çok önemlidir" diyerek sözlerine son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile