BEBKA, 'Yesil Verimlilik' Adimlariyla Ilerliyor

BEBKA, 'Yesil Verimlilik' Adimlariyla Ilerliyor

Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi, TÜBITAK is birligi ile hayata geçirdigi ’Yesil Verimlilik Programi’nin egitimlerini baslatti. Firmalarin çevre dostu, yalin ve temiz üretim sürecine uyum saglamalari hedefleniyor.

Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) bölgedeki firmalara yönelik TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi (MAM) is birliginde yürüttügü Yesil Verimlilik Programi egitimlerine basladi.

BEBKA, TR41 Bölgesi’nde yer alan sanayi kuruluslarinin daha verimli üretime geçisinin saglanmasi yolunda adimlarini sürdürüyor. Egitimde, Türkiye’nin de üye oldugu Asya Verimlilik Teskilati tarafindan gelistirilen yesil verimlilik metodolojisi, araç ve teknikleri hakkinda bilgiler verildi.

Programin açilis konusmasini yapan BEBKA Planlama Birim Baskani Elif Boz Ulutas, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na bagli olarak faaliyet gösteren BEBKA’nin uzun yillardir çevre dostu üretime katki sunacak projeler gerçeklestirdigini belirterek, “Geçmiste Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi’nde uyguladigimiz Endüstriyel Simbiyoz Programinda seçilen 5 proje için detayli bir fizibilite çalismasi yürüttük. Proje kapsaminda 87 bin ton hammadde tasarrufu ve atik azaltimi yapilabilecegini gördük. BEBKA olarak bölgemizde, özel sektöre enerji verimliligi ve endüstriyel simbiyoz alanlarinda birçok destek sagladik. 2020 yilinda tamamlanan Endüstriyel Simbiyoz Mali Destek Programi ile 4 projede 23 kisi istihdam edildi ve firmalara 1.4 milyon lira destek verdik. Firmalarimiz bu destekle yaklasik 80 milyon lira bir kazanç artisi hedefliyorlar. Proje sayesinde 3 bin tonluk atik bertaraf edilmek yerine ürüne ya da hammaddeye dönüstürülüyor. Kalkinma Ajanslari için 2020-2021 yillari Kaynak Verimliligi temasi kapsaminda odak noktamiz sürdürülebilir üretim ve bu dogrultuda projelerimizi artiracagiz” ifadelerini kullandi.

Yesil verimliligin sürekli iyilestirme dogasinin sirketlerin pazarda daha rekabetçi olmasina yardimci olacagini ve sürdürülebilir kalkinmayi kolaylastiracagini söyleyen BEBKA Planlama Uzmani Nalan Tepe Sençayir da, “Yesil Verimlilik programimiz ile bölgemizde sanayi alaninda faaliyet gösteren firmalarin ekonomik performanslarini daha iyi bir çevre yönetimi yoluyla artirmalari için yesil verimlilik yönteminin yayginlasmasini hedefliyoruz. Programa gelen yogun basvurular arasindan 15 firma seçtik ve her firmadan 2 kisi olmak üzere toplamda 30 kisiye ücretsiz egitim saglayacagiz. Daha sonrasinda egitime katilan firmalar arasindan bir isletmeye ücretsiz yesil verimlilik etüdü verilecek ve etüt sonunda hazirlanan raporu firmamiza sunacagiz. Egitimimiz, katilimcilari yesil verimlilik araçlari ve tekniklerini kullanarak isletmelerinde verimliligi ve çevresel performansi artirmaya yönelik bir metodoloji ile ilerleyecek. Program sonunda katilimcilarimizin çalistigi firmalarda Yesil Verimlilik Uzmani olarak görev almalarini ve karbonsuz bir gelecege ulasmada yesil verimlilik stratejisine iliskin bir vizyon kazanmalarini hedefliyoruz” seklinde konustu.

Yesil Verimlilik araç ve tekniklerinin firmalarin çevre ve ekonomi arasindaki mantiksal bagin kurulmasina yardimci oldugunu kaydeden TÜBITAK MAM Uzman Arastirmacisi Dr. Emrah Sik ise, “Yesil verimlilik araçlari ve teknikleri, is süreçlerinizi yeniden tasarlamaniza, sizi, isletmenizi ve toplumu sürdürülebilir bir gelecege dogru gelistirmenize yardimci olacaktir. Bu araçlar ve teknikler sayesinde kârliligi artirirken çevreyi de koruyabilirsiniz. Daha çevreci süreçler, döngüler ve faaliyetler yoluyla hammadde kullanimini azaltarak süreçlerin, ürün döngülerinin ve ekonomik faaliyetlerin çevresel etkisi en aza indirebilirsiniz” diye konustu.

Firmalara yesil verimliligin metodolojisi hakkinda bilgiler veren TÜBITAK MAM Uzman Arastirmacisi Tuba Budak Duhbaci ise, “Yesil verimlilik metodolojisinin ön çalismasinda ekip üyelerine karar verilerek yesil verimlilik ekipleri olusturulmali ve lider belirlenmelidir. Sorumluluklar belirlendikten sonra gerekirse harici danismanlarla iletisime geçilmelidir. Ilerlemenin takibi çok önemli, bu nedenle ilerlemenin takip edilecegi plan ve programlar olusturulmalidir. Saha ziyaretlerinin gerçeklestirilmesiyle temel bilgilerin toplanmasi gerekmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile