Bediüzzaman'ın Son Anlarını Geçirdiği İpek Palas'ı Kamulaştırma Talebi

Bediüzzaman'ın Son Anlarını Geçirdiği İpek Palas'ı Kamulaştırma Talebi

Bediüzzaman Said Nursi`nin ebedi hayata intikal ettiği İpek Palas Oteli`nin kamulaştırılması talep edildi.

Bediüzzaman`ın Şanlıurfa`da yaşayan talebesi Abdulkadir Badıllı, bu talebini çeşitli yerlere ilettiğini söyledi. Badıllı`nın talebine sivil toplum kuruluşları da sıcak baktı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin de otelin kamulaştırılmasının inanç turizmine büyük katkısı olacağını dile getirdi.

Şanlıurfa`da, 23 Mart 1960 tarihinde vefat eden Bediüzzaman`ın vefat ettiği otel, faaliyette olmasına rağmen, Said-i Nursi`ni hayata gözlerini yumduğu oda, mescit gibi kullanılıyor. Halı ve seccadenin dışında hiçbir malzemenin bulunmadığı oda sadeliğini koruyor. Bediüzzaman`ın eşyalarını muhafaza eden Badıllı, otelin kamulaştırılması durumunda Bediüzzaman`a ait eşyaları orada sergiye açacaklarını kaydetti.
Bediüzzaman`ın vefat ettiği odayı ve onun şahsi eşyalarını görmek için çok sayıda vatandaşın ziyaret ettiğini dile getiren Badıllı, otelin kamulaştırılması için vali, milletvekili ve bakan düzeyindeki yetkililer ile görüştüğünü aktardı. Kamulaştırılması için yüksek fiyat istendiğini vurgulayan Badıllı, bunun büyük vakıflar veya hükümet tarafından ancak kamulaştırılabileceğini ifade etti.
Badıllı, "Otel kamulaştırılırsa orada çelik ve camekan bölmeler yaparak üstadın diğer eşyalarını da sergileyebiliriz. Çok sayıda seveni var ve çok sayıda ziyaret yapılıyor. Daha önceki valilere de konuyu aktarmıştım, sonuç alamadık. Yüksek bedel isteniyor. Bizim gücümüzü aşıyor, hali vakti yerinde olan hayırseverler bunu yapabilir veya hükümet tarafından kamulaştırılabilir." dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ise Bedizzaman Said Nursi`nin dünya tarafından tanındığını ve kabul gördüğünü belirterek, sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Otelin kamulaştırılması taraftarı olduğunu aktaran Ertekin, konuyu Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV)`nın gelecek ayki toplantısında dile getireceğini söyledi. Otelin kamulaştırılması durumunda, çok sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edileceğini umduğunu kaydeden Ertekin, inaç turizmine de büyük katkısı olacağını sözlerine ekledi. Ertekin şunları söyledi:
"Dünyayı bu kadar aydınlatan bir insanın yaşadığı yerin de müze olarak yapılması çok güzel bir şey. Bu konuda çalışmalar var, Said-i Nursi dünyaca tanınan ve kabul edilen bir zattır. İnanç turizmini canlandıracağı düşüncesindeyim."
Bediüzzaman`ın vefat ettiği odaya hiçbir tadilat döneminde dokunulmadığı belirtiliyor. Oda numarasının bile değiştirilmediği kaydedildi. Bu arada, otel sahibinin kamulaştıma bedeli olarak 2 ile 3 trilyon arasında bedel istendiği öğrenildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile