Bel Fıtığı, Sakroiliak Sendromuyla Karıştırılıyor

İnsanların yüzde 85’inin hayatının bir döneminde bel ağrısıyla karşılaştığını belirten uzmanlar, bunun bel veya sakroiliak eklemlerdeki bir rahatsızlıktan kaynaklandığını söyledi.


Toplumumuzda bel ağrısı denince akla önce bel fıtığının geldiğini belirten uzmanlar, sakroiliak mafsallarının ise pek bilinmediğini söyledi.

Türkiye’deki tıp doktorları arasında pek bilinmeyen ve teşhis edilmeyen sakroiliak eklemlerin fonksiyon bozukluğunun aslında bel fıtığından daha sık görüldüğünü belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Leğen kemikleri ve sağrı kemiği arasındaki bu mafsalların fonksiyonunun bozulması neticesinde kişide bel veya kalça ağrısı şikâyetleri oluşmaktadır. Üstelik bel ağrısı sebepleri içinde, bel fıtığı sadece yüzde 11 hastada gözlenirken, sakroiliak sendrom yüzde 30 hastada görülmektedir. Yani bel fıtığından 3 kat daha fazla görülür” diye konuştu.

Şahabettinoğlu, sakroiliak sendromuna elle muayene ile teşhis konulduğunu, röntgen ve MR ile görülmediğini anlattı. Böyle durumlarda hastalara gereksiz yere bel fıtığı teşhisi konulduğuna dikkat çeken Şahabettinoğlu, “Klinik olarak sakroiliak sendromlu hastada ağrı çoğunlukla alt bel ve kalça üzerinde olur. Yürüyüş bozukluğu olabilir. Bacaklar arasında boy farkı oluşabilir. Sakroiliak eklem ile ilgili birçok klinik muayene testleri mevcuttur, bu testler dikkatle yapılmalıdır. Genellikle kronik sakroiliak sendromlu hastaların yüzde 90’dan fazlası 3 haftada manipülasyona cevap veriyor. Tedavi sonrasında hastaların bel okuluna katılması ve egzersizler yapmaları gerekiyor” dedi.

Son yıllarda dünyada bu tedaviyi uygulayan doktorların hızla arttığını, tedavide yeni gelişmeler ve tekniklerin ortaya çıktığını söyleyen Şahabettinoğlu, manipülasyonun Amerika, İngiltere, Kanada, Rusya, Çin, Japonya gibi birçok ülkede binlerce doktor tarafından uygulandığını bildirdi. Türkiye'de bu tedaviyi yapan doktor sayısının yeterli olmadığını vurgulayan Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinin doktorlar arasında yayılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile