Bel fitiginda erken teshisin, kisinin normal yasantisina kisa sürede dönebilmesi için çok önemli oldugunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Hilmi Gözlükaya, bel fitigi ve tedavisi hakkinda açiklamalarda bulundu. Toplumda sik rastlanan hastaliklardan biri olan bel fitiginin tedavisinde, bilimsel olmayan yanlis uygulamalarin, kalici hasarlara ve felç gibi hastaliklara sebep olabilecegini belirten Uzm. Dr. Gözlükaya, “Bel fitigi olan kisilerin büyük bir kismi hastaliklari konusunda maalesef yeterli bilgi ve bilince sahip degiller. Bazi hastalar uzun süreler agri içinde kivranirken, doktora gitmek yerine hiçbir bilimselligi olmayan bir takim yöntemlere basvuruyorlar. Bel agrilarindan kurtulmak için kulaktan dolma bilgilerle yapilan bu yanlis uygulamalar geri dönüsü olmayan ciddi saglik sorunlarina neden olabilir. Biz uzmanlar bel fitiginin erken teshis ile basit bir tedavi sonucu iyilesmesi mümkün iken bilinçsizce yapilan uygulamalar sonucu felç gibi geri dönüsümsüz hasarlar olusan hastalarla siklikla karsilasmaktayiz” dedi.
“Bel agrisi deyip geçilmemeli”
Çogu kisinin sagliklarinin degerini ancak onu kaybettikten sonra anladigini ifade eden Uzm. Dr. Gözlükaya, “Bütün hastaliklarda oldugu gibi bel fitigina yakalanmamak için de gerekli tedbirler alinmalidir. Bunun için agir kaldirma, ters bir hareket yapma, ani bir zorlama, uzun süre stres ve gerginlik yasamak gibi bel fitigina neden olabilecek faktörlerden kaçinmak gerekir. Bel agrilari olan kisilerin yüzme, yürüme, hafif kosu ve bisiklete binme gibi sporlari yapmalarinda fayda vardir. Fazla kilosu olan kisiler bu kilolarini vermelidirler. Hareketsiz bir yasam tarzindan kaçinilmasi gerekir. Saglikli iken bel kaslarini güçlendirmek için yapilan egzersizler çok faydalidir. Fakat bunlari yapmak bel fitigi olmayacagimiz anlamina gelmez. Genetik faktörler, kisiye ait durumlar da bu hastaligin olusmasinda rol oynar” seklinde konustu.
“Uzun süre geçmeyen agrilara dikkat edilmeli”
Her bel ve bacak agrisinin fitik anlamina gelmedigini vurgulayan Uzm. Dr. Gözlükaya, “Bu agrilar çesitli nedenlere bagli olabilir. Uzun süren ve geçmeyen agrilar, uyusuklugun ve güçsüzlügün giderek artmasi, idrar ve diski kaçirma gibi durumlar olayin ciddi boyutlara ulastigini düsündürür. Bir uzmana basvurmak yerine bel çektirme, bardak çekilmesi, sert zeminde sirt üstü yatmak, bele sülük yapistirilmasi gibi bilim disi uygulamalarin fitik tedavisinde hiçbir yeri yoktur ve bu uygulamalarin kimi zaman kiside geri dönüsü olmayan hasarlara yol açabilecegini unutmayin” ifadelerine yer verdi.
'Bel Fitigi Tedavisinde Yanlis Uygulamalar Sakatliga Yol Açabilir'
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Hilmi Gözlükaya, toplumda sik rastlanan hastaliklardan biri olan bel fitiginin tedavisinde bilimsel olmayan yanlis uygulamalarin, kalici hasarlara ve felç gibi hastaliklara sebep olabilecegini söyledi.