Bel ve Sırt Ağrılarından Oturarak Kurtulacaksınız

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu tarafından geliştirilen spinal traksiyon cihazı, Türkiye'de yaygın şekilde bel ve sırt ağrısı çekenlere oturarak ağrısız ve kalıcı tedavi imkanı sunuyor.

Tekeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi, ofisler ve kırsalda çalışanlarda bel ağrılarının sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Bu ağrıların tedavisi için cihaz tasarladıklarını belirten Tekeoğlu, "Spinal traksiyon cihazı, bel ve sırt omurgaları arasındaki eklemleri açarak bel ağrıları tedavisine katkıda bulunuyor" ifadesini kullandı.
Tekeoğlu, SAÜ Teknokent'in desteğiyle uygulamayı hayata geçirdikleri bilgisini vererek, cihazın klasik uygulamalara göre daha pratik olduğunu anlattı.
"Klasik uygulamalarda tedavide hasta yatarak göğüs ve belinden takılan korselerle çekme uygulaması yapılıyor" diyen Tekeoğlu, "Geliştirdiğimiz yöntem ise korseye gerek olmadan, hasta oturduğu yerde uygulamaya girdiği için daha acısız ve sıkıntısız" şeklinde konuştu.

Cihazın prototipini SAÜ Mühendislik Fakültesi'nde yaptıklarını aktaran Tekeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu prototip şu anda sırt ve bel ağrılarında, disk kayması ve bel fıtığı olan vakalarda kullanılabilir. Prototipi, parçalarını ticari özelliklere göre üretip, seri imalatla ticari ürün haline getirmeyi planlıyoruz. Üniversitede Teknokent ve devletimizin desteğiyle bunu yapacağımıza inanıyoruz. Bu cihaz, patentli üründür. Bu şekilde bir cihaz henüz dünyada yapılmadı, ilktir. Uluslararası patent konusunda çalışmalarımız var."
Tekeoğlu, bel ve sırt ağrılarının değişik nedenlere bağlı olduğuna dikkati çekerek, adale kilitlenmelerine bağlı ağrıların çok yaygınlaştığını kaydetti.

- Cihaz, kalıcı tedavi imkanı sunuyor
Bu ağrıları özellikle fizik tedavi kliniklerinde elektroterapi ve çekme cihazlarıyla tedavi ettiklerini vurgulayan Tekeoğlu, "Bu cihazımız, çekmeyle kalça fileksiyonu da yaptırdığı için bir şekilde hem çekme hem de manipülasyon yaparak, tedaviye yardımcı oluyor. Tedaviler kalıcıdır çünkü hastayı iyileştirir, problemini halledersiniz. Peki tekrar bel ağrısı olur mu kişide? Eğer koruyucu önlemlere uymazsa tabii ki tekrar olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Tekeoğlu, tedavinin uygulanabilirliğinin çok kolay olduğunu, hastanın kıyafetini çıkarmadan koltuğa oturmasıyla gerçekleştirildiğini, hasta açısından risk taşımadığını dile getirdi.
Hastane tipi cihazın maliyetli olduğunu ancak daha pratik türlerini planladıklarını ifade eden Tekeoğlu, halk tarafından ev, büro ve ofislerde kullanılabilecek cihazların müracaatını da yaptıkları bilgisini paylaştı.
- "İnsanların derdine derman olacak"
SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin de üniversitelerin temel bilgi yanında teknolojik bilgi üretmelerinin önemli olduğunu aktardı.
"Bilgi üretmenin yegane yolu, öncelikle fon bulmaktır" diyen Engin, "Fondan yararlanıp proje yapmak, daha sonra da bunu somut ürün ve süreçlere dönüştürerek patent almak ve bunun sonucunda da paydaş herkesin mutlu olmasıdır. Bu proje de üniversitemizin araştırma fonundan desteklenmiş" ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile