Belaruslu Atlet Tsimanouskaya Avusturya Üzerinden Polonya'ya Geldi

Ülkesine zorla geri gönderilmek istenen Belaruslu atlet Krystina Tsimanouskaya, Avusturya’nin baskenti Viyana üzerinden Polonya’nin baskenti Varsova’ya geldi. Rynair yolcu uçaginin Belarus’un baskenti Minsk’e zorla indirilmesi olayinin ardindan güvenlik gerekçesiyle Tokyo-Viyana-Varsova güzergahinin tercih edildigi ögrenildi.



Ülkesini olimpiyatlarda temsil etmek için Japonya’nin baskenti Tokyo’da bulunan ancak teknik ekibini elestirdigi için Belarus’a geri gönderilmek istenen atlet Krystina Tsimanouskaya, Avusturya’nin baskenti Viyana üzerinden Polonya’nin baskenti Varsova’ya geldi. Geçtigimiz Pazartesi günü Polonya’dan insani vize alan Tsimanouskaya’nin bugün Varsova’ya uçacagi bildirilmis, ancak daha sonra Belaruslu atletin antrenmanlarini sürdürdügü ve antrenörünün de ikamet ettigi Viyana’ya gitmeye karar verdigi ifade edilmisti.

Japonya saatiyle Çarsamba günü sabah 07.00’de Polonya’nin Tokyo Büyükelçiligi’nden ayrilarak Avusturya havayollarina ait uçaga binen Tsimanouskaya, Avusturya yerel saatiyle bugün 15.00’de Viyana’ya indi. Havalimaninda Tsimanouskaya’yi tasiyan uçagin kapisina plakasiz bir minibüsün yanastigi, uçaktan bir kisinin söz konusu minibüse bindikten sonra iki polis araci esliginde uzaklastigi görülmüstü. Avusturya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Tsimanouskaya’nin Viyana’ya indigini dogrulanmis, Belaruslu atletin Avusturya’da mi kalacagi yahut baska bir ülkeye mi gidecegine iliskin karari kendisinin verecegi belirtilmisti.

Tüm bu gelismelerin ardindan Tsimanouskaya Polonya havayollari LOT’un Viyana-Varsova seferini yapan tarifeli uçagi ile bu aksam Polonya yerel saatiyle saat 20.00 sularinda Varsova’ya geldi. Tsimanouskaya’nin Ryanair yolcu uçaginin Minsk’e zorla indirilmesi olayinin ardindan Polonyali diplomatlarla yaptigi konsültasyonlar neticesinde Viyana üzerinden Varsova’ya gelmeyi kararlastirildigi ögrenildi.

Esi de Polonya’dan insani vize aldi

Tsimanouskaya, Belarus’a dönmeyi reddederek Japon yetkililerden yardim istemisti. Tsimanouskaya Polonya’nin Tokyo Büyükelçiligi’nden insani vize almis, Polonyali yetkililer Tsimanouskaya’nin uluslararasi koruma ya da siyasi iltica talebinde bulunmasi halinde durumu degerlendireceklerini ifade etmisti. Polonya Kültür, Ulusal Miras ve Spor Bakani Piotr Glinski ise Tsimanouskaya’nin Polonya’da spor kariyerine devam edebilmesi için gerekli kosullari saglamaya hazir olduklarini belirtmisti.

Öte yandan geçtigimiz pazartesi günü çocuguyla birlikte Belarus’tan Ukrayna’ya gittigi belirtilen Tsimanouskaya’nin esi Arseni Zdanewicz’e de Polonya’nin insani vize verdigi ögrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile