Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde 8 caminin daha resmen tanınarak, devlet ödeneği almaya hak kazandığı bildirildi.
1974 yılında Belçika’da resmi din olarak tanınarak Anayasasal güvence altına alınan İslamiyet’in ibadethanelerine uzun yıllar devlet sahip çıkmadı. Son yıllarda bu yönde olumlu adımlar atılmaya devam ediliyor. Flaman Bölgesi’nde bu yasama (2009-2014) döneminde 8 cami daha tanınarak devlet ödeneğinden yararlanma imkanına kavuştu. Bununla toplam cami sayısı 27’ye yükseldi. Bunlardan 14’ü ise Türklere ait ibadethaneler.
Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel yaptığı değerlendirmede, ‘‘Bu yasama döneminde şuana kadar Flaman Bölgesi’nde sekiz adet cami resmen tanınmış durumda. Yedi camiinin tanınma başvuru süreci ise devam ediyor. Bu bilgiler Bakan Geert Bourgeois’e yöneltiğim soru üzerine bana verilen rakamlar.’’ şeklinde konuştu.
Flaman idaresi kilise ve havraların yanı sıra Müslümanların ibadet yeri camileri de resmen tanımaya devam ediyor. 7 Mayıs 2004 tarihli genelge ile bu yetki Flaman Bölgesi’nde İçişler Bakanlığı’na verilmiştir. Resmen tanınarak devlet yardımı almaya hak kazanan 8 camiden ikisi Gent şehrinde olmak üzere, Anvers, Deurne, Genk, Lommel ve Bilzen belediyelerinde yer alıyor. Tanınma sürecinde olan ikisi Genk ve Anvers şehirlerinin yanı sıra Aalst, Ronse ve Sint Truiden’de birer cami bulunuyor. Bu yasama yılında hiç bir camiinin tanınma başvurusu geri çevrilmediği kaydediliyor. 2007 ve 2009 yılları arasında ise toplam toplam 17 cami resmen tanınırken, dört caminin başvurusu devlet istihbarat birimlerince gelen olumsuz görüş yüzünden reddedilmiş durumda.
Yarım milyon Müslümanın yaşadığı Belçika’da yaklaşık 400 cami ya da mescidin bulunduğu tahmin edilirken, Executif’in kayıtlarına göre Flaman Bölgesinde 162, Valon Bölgesinde 89 ve başkent Brüksel Bölgesinde 77 cami bulunuyor.
Belçika`da 8 Cami Daha Devlet Ödeneği Almaya Hak Kazandı
Belçika’da Müslümanlara ait ibadethaneler tanınarak, yılların verdiği ihmalden vazgeçiliyor.