Belçika'da Isçiler, Grev Yapti

Belçika’da ülkenin en büyük sendikalari tarafindan ortak olarak düzenlenen grevde isçiler, alim gücünün azalmasini protesto ederek, hükümetten maaslari düzenleyen yasada iyilestirme yapmasini istedi.

Belçika’daki çesitli isçi sendikalarinin çagrisi üzerine çalisanlar, is kosullarinin ve ücretlerin iyilestirilmesi talebiyle bugün grev yapiyor. Belçika’nin önde gelen en büyük sendikalarindan FGTB, CSC ve CGSLB sendikalari ortak karar alarak alim gücündeki azalmaya karsi Baskent Brüksel’de toplandi. Binlerce grevcinin Brüksel Kuzey Garinda baslayan protestolari güç gösterisi olarak nitelendiren sendikalar 1996 tarihli yasa çerçevesinde 2023-2024 yillari için maas artis oranlarini yeniden düzenlemeye hazirlanan hükümete iyilestirme çagrisinda bulundu. Yüzde 0,04 otomatik maas artisi sistemi bulunan Belçika’da artan enflasyonla birlikte bu oranin yetersiz geldigi ve iyilestirmenin kaçinilmaz oldugu belirtildi.

Tüm gidis uçuslar iptal

Grev nedeniyle Brüksel Uluslararasi Zaventem Havaalani’nda tüm uçuslar iptal edildi. Gelen yolculara hizmet sunulacagi ancak yolcu güvenliginin garanti edilemeyecegi duyuruldu. Söz konusu grev nedeniyle birçok uçusun Charleroi ve Ostende havaalanlarina kaydirildigi, buralarda da yogunluk nedeniyle aksamalar ve gecikmeler yasandigi bildirildi.

Brüksel Güney Havaalani olarak da bilinen Charleroi Havaalani’nin asiri yogunluktan etkilendigi bildirildi.



Sinava gidecek ögrenciler magdur oldu

Öte yandan, sehir içi toplu ulasim seferleri de grev nedeniyle durdu. STIB ve De Lijn adli toplu ulasim isletmelerinin çalisanlarinin da greve katilmasi, yil sonu sinavlari sürecinde olan ögrencilere engel oldu. Okullar sinava gelemeyen ögrenciler için özel bir degerlendirme yapilacagini duyurdu. Devlet Demiryollari ise greve destek verdigini, greve katilmak isteyenlerin ülkenin her yerinden Baskente tasima görevini üstlendiklerini ve ek seferler kondugunu açikladi.



Çöpler toplanmadi

Brüksel’de Bölge Hükümetine bagli temizlik isletmesi de greve katilacagini duyurdu. Bu nedenle Baskentin büyük bir kisminda çöpler toplanmadi. "Halkimizdan özür dileriz" paylasimi yapan temizlik isletmesi yönetimi çalisanlarin hayat pahaliligini protesto etmek için bu greve katilma karari aldiklarini duyurdu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile