Belçika’daki siyasi kriz dünya basının yakın ilgisini çekmeye devam ediyor

Belçika’da hükümet kurma müzakerelerinde 249 günle dünya rekoru kırarken dünya basını da AB’ye evsahipliği yapan bu küçük Avrupa ülkesindeki siyasi krize duyarsız kalamadı. Peru’dan ABD’ye, Fransa’dan Arjantin’e kadar çok farklı ülkelerdeki gazeteler Belç



Rusya’nın en büyük gazetesi Pravda’nın internet sitesinde Belçika’nın ‘frit (patates kızartması) devrimi’ yaşadığı ve uzlaşamayan siyasilerin üzerinde baskı kurmak için sivil inisiyatiflerden olan ‘erkeklerin sakalı tıraşı olmaması’ ya da ‘hükümet kuruluncaya kadar cinsel ilişkiye girmeme’ gibi eylemlere dikkat çekerek, siyasilerin tüm bu çabaları dikkate almadıklarını yazdı. Gazeteye göre halk daha az ulusalcılık, birlik ve beraber isteniyor. Sitenin İngilizce versiyonunda Belçika’yla ilgili haber en çok okunanlar listesinin başında yer alıyor.

Alman Deutsche Welle’nin internet sayfasında ise Belçika’daki siyasi krizin ulaştığı son durumdan ve ulaşılan rekoru ‘kutlama’ etkinliklerine geniş yer verildi. İngiliz The Telegraph ise Belçikalıların federal milletvekillerinin maaşlarını sorguladığını yazdı. Gazete LDD partisinden bir milletvekiliyle yaptığı mülakatta erken seçimden sonra federal hükümet bir türlü kurulamazken, federal milletvekillerinin de maaş hak etmediklerini, pratikte çalışmadıkları için ‘işsizlik ödeneği’ almaları gerektiğini kaydetti.

Amerikan The Wall Street Journal, Belçika’ya yarım sayfa ayırırken, ülkedeki siyasi krizin özellikle ulusal ve AB ekonomisine yansımalarını ele almış. Arjantin’den El Comercial gazetesinin internet sitesinde ise geçtiğimiz haftalarda düzenlenen ve yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı siyasileri protesto yürüyüşünden söz ederek, ülkede bir ‘frit devrimi’nin yaşanmasının an meselesi olduğunu kaydetmiş. İspanya’dan El Mundo ise ‘partilerin aceleleri yok’ başlığı ile yer verdiği haberde benzer şekilde ‘frit devrimi’nden söz edilmiş. Fransız Le Monde gazetesi’nin haberinde ise Anvers, Brüksel ve Gent’te bu akşam düzenlenecek olan ‘kutlama’ etkinliklerinden söz edildi ve aslında dünya rekorunun 40 gün sonra kırılacağına dikkat çekilmiş. Bununla beraber siyasi krizden bunalan gençlerin rekor eğlencesini öne çekmek için medyayı ikna edebildikleri yazılmış. Peru’dan ise Terra gazetesinin internet sitesinde Belçika’daki siyasi krizden söz edilmiş.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile